Indtast dit søgeord

Alt om japansk encephalitis (hjernebetændelse) – symptomer og behandling

Alt om japansk encephalitis (hjernebetændelse) – symptomer og behandling

I Sydøstasien og store dele af det østlige Asien forekommer virussygdommen japansk encephalitis, også kendt som japansk hjernebetændelse. Sygdommen, som spredes via myg, kan være både alvorlig og livstruende. Inden du rejser udenlands, kan du blive vaccineret mod japansk encephalitis.

Reklame:

Sygdommen blev først beskrevet i Japan, deraf navnet, men den forekommer nu i 24 lande. Det er ikke en af de mest almindelige sygdomme, der rammer folk, når de er ude at rejse, men det er en af de alvorligste, hvis man bliver smittet med den. Den, der bliver smittet, kan udvikle en alvorlig hjernebetændelse (encephalitis), hvor dødeligheden er høj. Der findes ikke nogen specifik behandling. To populære rejsemål, hvor japansk encephalitis forekommer, er Thailand og Indien.

Årsag til japansk encephalitis (hjernebetændelse)

Japansk encephalitis forårsages af en virus og overføres via myg. At det er myg, der er bærere af virussen, betyder, at spredningen kan variere afhængig af den geografiske placering (landsby eller storby) samt årstiden (i regntiden øges antallet af myg), men også den tid på døgnet, hvor myggene er mest aktive.

I lande i Sydøstasien, der er tæt på ækvator, og hvor klimaet er tropisk, risikerer du at blive smittet hele året. I andre lande er det mest almindeligt i perioden april til oktober. Sygdommen smitter ikke mennesker imellem, men kun når en myg har suget blod fra grise og fugle, der er smittet med virus, og dernæst stikker mennesker og dermed overfører virus den vej.

Symptomer på japansk encephalitis (hjernebetændelse)

Hvor alvorlige symptomerne ved smitte er varierer. Som oftest får den, der er blevet smittet, blot milde symptomer. Det forekommer dog også, at virussen forårsager en alvorlig betændelse i hjernen. Der findes ingen behandling mod japansk encephalitis, så det eneste, man kan gøre, er at lindre symptomerne.

Symptomer ved japansk encephalitis

  • Let feber
  • Muskelsmerter

I alvorlige tilfælde kan følgende symptomer opstå:

  • Svær hovedpine
  • Høj feber
  • Kuldegysninger
  • Kramper
  • Lammelse
  • Forvirring og uro

Er du ikke vaccineret og får høj feber på din rejse, eller når du er kommet hjem igen og ved, at du har rejst i lande, hvor sygdommen findes, skal du søge læge. Selvom risikoen for at blive ramt af sygdommen skønnes at være lille, dør en tredjedel af de, der bliver smittet, og en tredjedel får permanente skader i centralnervesystemet. Dog bliver en tredjedel helt raske.

Vaccination mod japansk encephalitis (betændelse i hjernen) – behøver jeg at blive vaccineret?

Den bedste beskyttelse mod japansk encephalitis er vaccination. Vaccinen kan gives til børn fra, at de er to måneder gamle og til voksne. Om du skal lade dig vaccinere eller ej afhænger af en række faktorer, som du som rejsende bør overveje. Det kan dreje sig om, hvilket land du rejser til, hvor længe de skal opholde dig i landet, hvilke planer du har, men du er i landet, og hvornår på året du rejser. Det er naturligvis valgfrit, om man ønsker at blive vaccineret eller ej, men der findes nogle retningslinjer, som man kan starte ud fra.

Lave en kort test – behøver du at blive vaccineret mod japansk encephalitis?

  • Jeg skal bo i risikoområdet mere end 3-4 uger.
  • Jeg planlægger gentagne besøg i risikoområdet.
  • Jeg har tænkt mig at overnatte/opholde mig på landet eller i områder mellem by og land.
  • Jeg skal rejse til et land, hvor der forekommer en epidemi.
  • Jeg er usikker på, om jeg eventuelt rejser til et risikoområde.

Hvis du har svaret ja til én eller flere af disse påstande eller gerne vil undgå at løbe nogen risici, selv hvis der er tale om en kortere rejse, anbefales det, at du bliver vaccineret.

Sådan foregår vaccinationen mod japansk encephalitis (hjernebetændelse)

Vaccinationen finder sted på en vaccinationsklinik eller et lægecenter og i form af en injektion. Vaccinationen består af to doser, der skal ske med et mellemrum på en til fire uger, afhængigt af om det er en voksen eller et barn. Fordi det tager en uge, inden du udvikler de beskyttende antistoffer, anbefales det normalt, at anden dosis gives mindst en uge før afrejse. Er over 60 år gammel, kan du rådføre dig med vaccinationsstedet, og det gælder også, hvis du tager medicin eller lider af en sygdom siden sidst.

Har du brug for længere beskyttelse eller påtænker at rejse igen, anbefales det, at du får en opfyldningsdosis et til to år efter den grundlæggende vaccination. Du vil således være beskyttet i mindst 10 år. Er du gravid eller ammer du, skal du konsultere egen læge, før du bliver vaccineret.

Forebyggende forhold i forhold til japansk encephalitis (hjernebetændelse)

For at reducere risikoen for at blive stukket af myg på din udenlandsrejse, bør du bruge myggemidler. Aircondition på værelset er effektiv mod myggestik. Du kan også vælge at sove under et myggenet. Glem ikke, at myggenettet skal imprægneres for at være effektiv. Beskyttende beklædning er delvist effektiv, men ansigt, hals og hænder er ikke beskyttet.

Vaccinen giver god beskyttelse, men kan opleves som dyr, og det er op til hver enkelt at vurdere, om han/hun vil, kan og ønsker at blive vaccineret. Rejser du jævnligt til lande, hvor japansk encephalitis forekommer, kan det at blive vaccineret være en god investering. Er du usikker, kan du konsultere vaccinationspersonalet, som har god erfaring med de forskellige regioner, og hvilke vacciner der anbefales til hvert enkelt område.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: