Indtast dit søgeord

Tuberkulose er en infektionssygdom, som mest påvirker lungerne.

Tuberkulose er en infektionssygdom, som mest påvirker lungerne.

Tuberkulose (TBC), smitterisici og behandling

Tuberkulose er en infektionssygdom, som forkortes TBC og er en sygdom, der først og fremmest påvirker lungerne, men også andre organer i kroppen. Historisk har mennesker kæmpet mod sygdommen i årtusinder. Tuberkulose er en sjælden sygdom i Norden. I Danmark registreres omkring 500 nye tilfælde årligt. Men på verdensplan er det en af de mest almindelige infektionssygdomme, og omkring 2 mio. mennesker dør hvert år af tuberkulose. Man kan bære smitten uden selv at være syg, men hvis man bliver syg, er der ofte en inkubationstid på 2 til 5 år, fra man er blevet smittet. 

Reklame:

Tuberkulose er en sygdom, som forårsages af såkaldte tuberkelbakterier, som spreder sig via luften, når den syge hoster. Smitten spredes ofte fra person til person i en familie eller vennekreds, da den spredes via nærkontakt. Den er egentlig ikke særlig smitsom og ofte klarer immunsystemet selv bekæmpelsen, medmindre kroppen er svækket. 

Symptomer: 

Der findes to slags TBC. Lungetuberkulose og tuberkulose udenfor lungerne. Man regner med, at 25 % af de smittede med lungetuberkulose ikke får symptomer, mens andre smittede kan oplever nogle af disse symptomer: 

  • Feber.
  • Kulderystelser.
  • Nattesved.
  • Mistet appetit.
  • Vægttab.
  • Bleghed.
  • Kraftesløshed.
  • Brystsmerter.
  • Blodstyrtninger.
  • Langvarig hoste (mere end 3 uger).

Lungetuberkulose kan udvikle sig til en kronisk sygdom og gøre stor skade på lungevævet. TBC udenfor lungerne forekommer hos ca. 10-15 % af de aktive tilfælde af TBC. Denne form rammer først og fremmest spædbørn eller personer med HIV, samt andre med svagt immunforsvar. 

Årsag, smitte og risikogrupper.

Bakterien Mycobacterium tuberculosis er den primære årsag til TBC og det er en ubevægelig, luftbåren bakterie. Hvis en person med aktiv lungetuberkulose nyser, hoster, synger, ler eller taler, kan smitten sprede sig med spyttet fra munden. Hvis man har aktiv og ubehandlet TBC, kan man smitte 10-15 personer på et år. Nogle grupper har større smitterisiko end andre. Disse grupper indbefatter bl.a. beboere i områder med udbredt TBC, sprøjtenarkomaner og folk, der bor tæt sammen i fattige og uhygiejniske omgivelser, folk uden adgang til sundhedsvæsen, personer med nedsat immunforsvar og sundhedspersonale, der passer højrisikopatienter. 

Sygdommen rammer også kræftpatienter med hoved- eller halskræft, nyrepatienter, patienter med D-vitaminmangel, personer med lav kropsvægt, alkoholikere og rygere. 

Behandling af TBC

Før i tiden behandlede man tuberkuløse patienter på sanatorier, hvor man isolerede dem fra omverdenen. I dag får de behandling i den almindelige sundhedssektor. I 1920’erne indførtes vaccine og det har bevirket et fald i antallet af smittede. De ramte behandles i dag med flere forskellige lægemidler og det er derfor vigtigt, at man hele tiden er meget omhyggelig med at tage sin medicin. Man behandler med 4 slags antibiotika, som skal tages i en periode på 6 mdr. Hvis patienten smitter meget, isoleres denne på sygehuset, mens den medicinske behandling påbegyndes. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: