Indtast dit søgeord

”Skrumpelever kan forårsages af alkoholmisbrug, men også af sygdom”.

”Skrumpelever kan forårsages af alkoholmisbrug, men også af sygdom”.

Skrumpelever/levercirrose. Årsager, forebyggelse, behandlling

Når man har skrumpelever, er leveren skadet på en sådan vis, at arvæv har erstattet det friske levervæv. Dette hæmmer leverens evne til at fjerne giftstoffer fra kroppen. Dødeligheden stiger som resultat af en svækket lever.

Reklame:

Skrumpelever kan skyldes et overforbrug af alkohol over en længere periode eller en længerevarende leverinflammation, eksempelvis hepatitis B og C.

Årsager til skrumpelever

Skrumpelever er en dårlig ændring af bindevævet i leveren. Dette forårsages af at dele af leveren er døde, og derved erstattet af arvæv. Leverens opgave er at rense kroppen for giftstoffer, samt at opbygge proteiner. Når man får skrumpelever, fungerer leveren ikke længere som den bør, hvilket kan føre til et meget alvorligt sygdomsforløb. Skrumpelever skyldes flere forskellige faktorer, eksempelvis alkoholmisbrug, leverinflammation og flere typer medicin. Lider man af levercirrose, er meget af det sunde bindevæv erstattet af arvæv, hvorved leverfunktionen langsomt falder. Sværhedsgraden af sygdommen varierer fra person til person. Leveren er dog i stand til at hele sig selv, såfremt årsagen til problemet findes (eksempelvis alkoholmisbrug).

Symptomer

I det første stadie af sygdommen er det almindeligt at man bliver træt, har kvalme og går ned i vægt. I et senere stadie kan huden og øjnene blive gullig. Urinen bliver dernæst mørkere og afføringen grå-hvid. Andre symptomer er at blodet har svært ved at størkne, og man kaster blod op. Når man et meget sent stadie af sygdommen, kan man opleve forvirring og bevidstløshed.

De senere stadier viser symptomer i form af hårtab, forstørrelse af brystet hos mænd, åreknuder på bryst og ryg, samt en forstørret milt. 

Et af de tydeligste tegn på at der er noget i vejen med leveren, er gulfarvningen af hud og øjne. Opdages disse symptomer, er det vigtigt at kontakte lægen.

Behandling af skrumpelever

Det første man bør gøre hvis man får skrumpelever, er at stoppe årsagen hertil. Dette vil sige, at man skal stoppe sit indtag af alkohol og lægemidler, der kan forværre situationen. 

Det er svært at behandle leverskader, der allerede er sket, men man kan derimod få behandling mod årsagen til leverskaderne. Er sygdommen på et ekstremt sent stadie, da er en levertransplantation nødvendig. Dette er dog en meget besværlig procedure. Det er også muligt at få en levertransplantation af en levende donor, men det er meget sjældent.

Forebyggelse

Det bedste, man kan gøre for at forebygge skrumpelever, er at begrænse sit alkoholindtag til et moderat niveau. Er man i et alkoholmisbrug, da er der hjælp at finde hos lægen og på landets misbrugscentre. Desuden kan man undersøge, om der findes giftige kemikalier i ens arbejdsmiljø. Det er også en god ide at undgå tilsat salt, og indtage en varieret kost med meget protein.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: