Indtast dit søgeord

”Opkastning af blod kan være alvorligt, og man bør altid søge læge omgående”.

”Opkastning af blod kan være alvorligt, og man bør altid søge læge omgående”.

Opkastning af blod. Hvorfor sker det og hvad skal man gøre

Der findes en række årsager til, at man kaster blod op. Mange årsager kan behandles, men det er vigtigst først at få blødningen stoppet omgående, inden man kan påbegynde behandlingen. 

Reklame:

Kaster man blod op, er det vigtigt omgående enten at tage på skadestuen eller ringe efter en ambulance. Selvom blødningen i mange tilfælde stopper ret hurtigt, bør man stadig kontakte lægen, om ikke andet for at få styr på hvor meget blod, man har tabt. I værste fald kan blødningen få dødeligt udfald.

Hvad er blodige opkastninger?

Hematemesis er den medicinske betegnelse for opkastning af blod. Blodige opkastninger går under det, man kalder en synlig blødertype, idet symptomerne er synligt letgenkendelige. Symptomerne er oftest forårsaget af et problem i den øvre del af tarmsystemet, dvs. struben, mavesækken eller den første del af tyndtarmen. Det opkastede blod kan til tider være størknet i klumper (koaguleret). Man skal være opmærksom på, at idet man kaster blod op, kan der også forekomme blod i afføringen – dette kaldes Melæna. Rammes man både af blodigt opkast og afføring, kaldes det Hæmatemese Melæna. Det er meget vigtigt altid at søge lægehjælp ved en sådan tilstand, idet det aldrig er et godt tegn, hvis man bløder indefra. 

Hvad er de mest almindelige årsager til opkastning af blod?

Der findes flere forskellige årsager til blodig opkastning. En af de mest almindelige årsager er et blødende mavesår. Man kan også have en infektion i mave-tarmsystemet eller i struben, samt have slugt en stor mængde blod efter en omgang næseblod. Tumorer i maven kan også være en årsag til opkastning af blod, men dette er langt alvorligere. Størstedelen af tilfældene kræver dog lægehjælp, og det anbefales derfor at man altid kontakter lægen omgående, hvis der er blod i enten opkast eller afføring. 

Hvordan behandles opkastning af blod?

Det er vigtigt, at man får stoppet blødningen hurtigst muligt. Straks ved ankomsten til skadestuen vil man blive indlagt på akutafdelingen, hvor man vil få sikret sin vejrtrækning. I visse tilfælde er der behov for en blodtransfusion samt intravenøs næring og væske. Der er mange patienter, der bliver indlagt og fulgt op på, hvor man aldrig rigtig får klarlagt årsagen til deres symptomer. Der findes endda tilfælde, hvor man må operere for at få stoppet blødningen samt finde årsagen til denne.

Hvilke undersøgelser udfører lægen på en patient med blodige opkastninger?

Så snart en patient registreres med opkastning af blod, vil lægen omgående lave en status af blodniveauet. Yderligere kan der være behov for undersøgelser af leverfunktionen, forekomst af blodprop samt tage andre blodprøver. For at kontrollere, om der forekommer blod i mavesækken, kan man føre en slange ned gennem næsen. Visse tilfælde kræver røntgen for at undersøge, om der er tumorer i maven.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: