Indtast dit søgeord

"Kolera forekommer oftest i lande med forurenet drikkevand."

Kolera. Hvad er det og hvorfor er det farligt.

Kolera forårsages af en bakterie der kan findes i vand og afløb. Det er en diarresygdom der optræder i Afrika, Asien og store dele af Sydamerika. Smitten spredes eksempelvis via forurenet vand eller via mad, der ikke er ordentligt tilberedt.

Reklame:

Der går ca. tre til seks dage, fra man er blevet smittet med kolera, til man bliver syg. Man får vandet diarre, som medfører at man bliver kraftigt dehydreret. I sjældnere tilfælde kan sygdommen være dødelig.

Generelt om kolera

Kolera er en smitsom tarmsygdom, der inden for et par få timer eller dage giver voldsom diarre. Det farlige ved kolera er, at man bliver meget dehydreret. Det er denne væskemangel, der kan føre til døden. Sygdommen er let at helbrede, når blot den bliver hurtigt diagnosticeret. Det vigtigste man kan gøre når man har kolera, er at indtage store mængder væske. Er man meget dehydreret, kan man tilsætte en smule salt, så man ikke også får saltmangel. Ved alvorligere koleratilfælde kan tyndtarmens evne til at optage vand komme helt ud af funktion. I disse tilfælde får man væske intravenøst. Med ret behandling er sygdommen ikke farlig, men uden behandlingen er den dødelig i ca. 50 % af tilfældene.

Årsager

Sygdommen forårsages almindeligvis af en bakterie, der hedder Vibrio Cholera. Når en stor del af disse bakterier, via maden, transporteres ned til tarmen, begynder de at formere sig og danne giftstoffer. Det er disse giftstoffer der gør, at den syge får an alvorlig form for diarre og derved mister meget væske på kort tid. Opkastninger og diarre kan medføre en liters væsketab i timen, og det kan føre til livstruende dehydrering.

Sygdommen er tæt knyttet til hygiejnen og kvaliteten af drikkevand. Sygdommen forekommer først og fremmest i lande med inficeret afløbsvand der kan forurene drikkevandet og maden. I 1800-tallet opstod der flere store koleraepidemier, hvor tusindvis af mennesker mistede livet. Til slut forstod man forbindelsen til det forurenede drikkevand, og koleraen forsvandt.

Hvordan behandles og forebygges kolera?

Efter at symptomerne har vist sig, er det relativt enkelt at behandle sygdommen. Man giver den smittede væskeerstatning, der består af vand, sukker og salt. Personen skal drikke flere liter væske for så hurtigt som muligt at genoprette den normale væskebalance i kroppen. Hvis den syge har mistet 10-15 % af sin kropsvæske, må man tilføre væskeerstatningen direkte til blodet gennem et drop.

I dag findes der en effektiv vaccine mod kolera, der hedder Dukoral. Vaccinen er flydende og indtages gennem munden. Hvis man rejser til lande hvor der er kolera, kan man selv forebygge sygdommen. Det vigtigste er ikke at drikke vand fra vandhanen, og ikke spise salat der kan være skyllet i postevand. Man kan drikke købt drikkevand eller sodavand, men man skal være opmærksom på, at isterninger kan være lavet af postevand. Ud over selve vandet er det godt at holde øje med maden og sikre sig, at den er gennemstegt eller kogt. Spis heller ikke rå fisk eller rå grøntsager.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: