Indtast dit søgeord

Hjernebetændelse forårsages af virus i hjernevævet.

Hjernebetændelse forårsages af virus i hjernevævet.

Hjernebetændelse (Encephalitis).Årsager, symptomer og behandling.

To sygdomme deer oftest forårsages af virus og ikke bakterier, er hjernebetændelse og hjernehindebetændelse. De almindeligste symptomer på disse to sygdomme er hovedpine, nakkestivhed, lysoverfølsomhed og høj feber. Begge sygdomme kommer pludseligt, og uden at personen har følt sig dårlig inden, men de kan også være følgesygdomme efter andre infektioner, f.eks. mellemørebetændelse eller lungebetændelse. 

Reklame:

Hjernebetændelse er en inflammation der sidder i selve hjernevævet, og selve hjernehinderne også påvirkes. De vira der oftest giver hjernebetændelse, er luftvejsvirus, herpesvirus, TBE- og skoldkoppevirus. Det er en meget alvorlig sygdom, og ubehandlet kan den være dødelig. Af samme årsag er det meget vigtigt at gå til lægen, hvis man oplever nogle af de ovennævnte symptomer. 

Årsager

Menneskets hjerne kan inficeres af virus, bakterier, protozoer og prioner. Herhjemme er de almindeligste virusinfektioner i hjernen herpesvirus og TBE (en sygdom tæger er smittebærere af). HIV-smittede får også ofte hjernebetændelse. Der findes ligeledes tilfælde hvor bakterier har ført til hjernebetændelse, oftest meningokokker og pneumokokker. Hvis man rammes af hjernebetændelse forårsaget af en virus, kaldes det for en primær hjernebetændelse. Når man taler om en sekundær eller en postinfektiøs hjernebetændelse, er det ofte en reaktion på en almindelig virusinfektion, f.eks. skoldkopper, eller hvis man er blevet vaccineret imod f.eks. mæslinger. 

Symptomer og behandling

De symptomer der ofte kan påvise hjernebetændelse er kraftig hovedpine, nakkestivhed, høj feber, påvirket bevidsthedstilstand (almen forvirring og sløvhed). I sjældne tilfælde kan sygdommen give krampe og lammelser i ansigt, arme og/eller ben. En vis overfølsomhed mod lys kan også forekomme. Spædbørn og ældre har ikke ligeså tydelige symptomer som personer i andre aldersgrupper. Hos lægen udføres der først en general helbredsundersøgelse hvor lægen tager prøver, og hvis patienten har flere symptomer udføres også en lumbalpunktur. Der indføres en kanyle i rygmarven, så rygmarvsvæsken kan udtrækkes og undersøges. Viser væsken et øget antal hvide blodlegemer og forhøjede proteinniveauer, er det tegn på sygdom. Denne væske anvender man derefter for at forsøge at fastslå hvilken virus eller bakterie, der årsag til sygdommen. Lægen kan også udføre en form for røntgen af hjernen, for at finde ud af hvor langt hjernebetændelsen har spredt sig, eller om symptomerne er tegn på noget andet, f.eks. en hjerneblødning eller svulst. 

Man vil altid indlægge en patient med hjernebetændelse. Man får medicinsk behandling mod virus intravenøst over flere uger. Hvis der opstår komplikationer behandles disse også. Hvis man lider af en svær form for hjernebetændelse, kan man endda opleve komplikationer efter endt behandling. Man kan f.eks. opleve fortsat at have hovedpine, svimmelhed, koncentrationsbesvær eller nedsat hørelse. Sådanne patienter kan have brug for genoptræning, pleje eller rehabilitering i form af fysioterapi, ergoterapi og i visse tilfælde også sprogtræning. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: