Indtast dit søgeord

"Ved hikke trækker mellemgulvet sig sammen, og en refleks lukker for strubehovedet."

Hikke (singultus) Hvorfor får man hikke?

Hikke forårsages af krampetrækninger i mellemgulvet. Det er meget almindeligt hos både børn og voksne, og er normalt helt ufarligt. Hvis hikken ikke forsvinder af sig selv, bør man kontakte sin læge.

Reklame:

Langt de fleste oplever at få hikke, og nogle oftere end andre. Tilstanden kan opstå i forbindelse med indtagelse af mad eller drikke, ved fysisk anstrengelse, eller spontant uden nogen umiddelbar årsag. Spædbørn hikker ofte, men har sjældent nogen gener af det, og det kan skyldes at barnet indtager luft sammen med et måltid. Dette er helt normalt, og er ikke noget man skal blive bekymret over.

Hvorfor får man hikke?

Årsagen er at mellemgulvet trækker sig sammen på en krampelignende måde. Mellemgulvet er en muskelplade, der sidder mellem bughulen og brystkassen, og den hjælper kroppen med at trække vejret. Mellemgulvet er den del af maven, der adskiller mavesækken og tarmene fra hjertet og lungerne. Mellemgulvet, eller diafragmen, som den også kaldes, trækker sig sammen hurtigt og ufrivilligt. Dette afføder en refleksreaktion, hvor strubehovedet lukker til. Når vejrtrækningen dermed afbrydes, opstår den kendte lyd. Nogle almindelige årsager til at man får hikke, kan være at man drikker alkohol, at man har spist eller drukket meget hurtigt, eller at man spiser mad der er mere krydret end man er vant til.

Symptomer

Spasmelignende ryk i mellemgulvet samt en lyd, som det er næsten umulig at holde inde. Hikke kommer hurtigt og uden forvarsel og er nemt at identificere.

Diagnosticering

Man behøver ingen læge for at diagnosticere hikke, for symptomerne er meget tydelige. Det kan dog blive nødvendigt at opsøge lægen, hvis tilstanden ikke går over af sig selv, eller hvis den vender tilbage meget ofte. Da kan er gennemføres nogle prøver for at afgøre, om der er andre og eventuelt mere alvorlige årsager.

Behandling

Der findes ikke nogen lægemidler mod tilstanden. Indimellem kan det hjælpe at øge kuldioxidindholdet i blodet, ved at holde vejret eller trække vejret i en pose. Et andet gammelt husmorråd er, at drikke et glas vand med hovedet nedad. Det er også godt at sætte sig ned og trække vejret roligt og koncentreret. Derudover anbefales det, at man ganske enkelt lader hikken gå over af sig selv, da den normalt er helt ufarlig og hurtigt forsvinder igen. Når det er små børn der får hikke, kan det hjælpe at få barnet til at bøvse eller at mindske indholdet i barnets sutteflaske, så det ikke indtager for meget væske, og dermed giver anledning til sammentrækninger i mellemgulvet.

Yderligere information

Hvis hikken ikke går over efter et par timer, bør du opsøge din læge. I meget usædvanlig tilfælde kan det skyldes en sygdom eller et alvorligt helbredsmæssigt problem. Sygdomme i maven, lungerne og hjertet kan forårsage hikke, eftersom disse ofte påvirker diafragmen. Dette er også en almindelig bivirkning af nikotinlægemidler. I langt de fleste tilfælde er hikke helt normalt og ufarligt, og det er kun i yderst sjældne tilfælde, det kan være relateret til andre sygdomme. Hvis man er urolig, kan man altid kontakte sin læge for yderligere vejledning og information.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: