Indtast dit søgeord

Fra top til tå – leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen. Hvordan de arbejder

Fra top til tå – leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen. Hvordan de arbejder

Leveren er kroppens største kirtel og kroppens næststørste organ efter huden. 

Reklame:

Sammen med galdeblæren og bugspytkirtlen danner disse tre organer en essentiel del af vores krops funktionalitet.

Leverens mange vigtige opgaver.

Leveren indeholder en stor del af de hormoner og andre stoffer, der er vigtige for madomsætningen. Den findes halvt dækket af ribbenene i højre side af bughulen. 

En fascinerende detalje ved leveren er, at den har evnen til at vokse ud igen. Man kan med andre ord fjerne halvdelen af leveren, hvorefter den vil vokse ud til normal størrelse igen. Leveren indeholder en stor mængde blod. Faktisk findes op mod en fjerdedel af vores blod konstant i leveren. Dette passerer gennem to store blodårer. Den ene transporterer næringsrigt blod til leveren, mens den anden transporterer syrerigt blod.

Leveren er centeret for mange vitale processer og et leversvigt kan være fatalt.

Leveren er ikke kun et opbevaringslager for sukkerstoffet glykogen i vores kroppe, den søger også for at uskadeliggøre skadelige stoffer; eksempelvis nedbrydes alle lægemidler i leveren. Leveren lagrer også vitaminer. Lageret af A- og B12-vitamin kan række i årevis, hvorimod D-vitamin kun rækker til nogle måneder.

De to føromtalte blodårer går gennem det, der kaldes leverporten. Foran denne findes galdeblæren, der er delvist integreret i leveren.

Galden hjælper med at skille fedtet fra maden.

Galden dannes i leveren og er en gul væske, der blander sig med maden, når vi spiser, hvorved den skiller fedtet fra maden. Den er også en essentiel kropsvæske, der indeholder syrer, hormoner, vand, salte og naturlige farvestoffer. Galden løber fra leveren til galdeblæren via én af to grene, hvor den koncentreres. Den anden gren løber videre til tolvfingertarmen i begyndelsen af tarmsystemet. Der sidder her en mindre munding, der forhindrer galden i at løbe ned i tolvfingertarmen, når man ikke spiser. Længere nede i tarmen suges galdesaltene op igen og føres tilbage til leveren, hvor de genanvendes.

Ved visse lever- og galdevejssygdomme bliver huden irriteret og øjnene går fra hvid til gullig (gulsot). Dette skyldes stoffet bilirubin, der lækker ud i blodbanen. Bilirubin er et nedbrydningsprodukt af udtjente røde blodlegemer.

Bugspytkirtlens to vigtige opgaver

Bugspytkirtlen findes langt inde i bughulen, hvor den udfører to livsvigtige opgaver. Den ene er at danne enzymer og bikarbonat, der hjælper til med at nedbryde maden. Bugspyttet, som denne væske hedder, løber ud i tolvfingertarmen, hvor det neutraliserer saltsyren fra mavesækken.

Bugspytkirtlens anden opgave er at danne to vigtige hormoner, insulin og glukagon. Disse hormoner er essentielle for omsætningen af maden, samt hjælper til med at holde sukkerniveauet i kroppen stabilt. 

Tilsammen arbejder disse, leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen, sammen om at nedbryde og optage den mad vi spiser, samt at udskille skadelige stoffer fra vores krop. Et fascinerende maskineri, der bør værnes om – spis sundt!

Levern, gallblåsan och bukspottskörteln 

Fakta om leveren:

 • Leveren vejer ca. 1,5 kg.
 • Leveren producerer 0,5-1,0 liter galde om dagen.
 • Leveren er formet som en halvkugle.
 • Leveren regulerer din madomsætning.
 • Leveren danner blod til fostret under graviditeten.
 • Leveren er et blodreservoir.
 • Hvert minut passerer 1,5 liter blod leveren.

Fakta om galdeblæren:

 • Galdeblæren er formet som en pære.
 • Hvor galden løber ud i tolvfingertarmen findes en vortelignende bule, der hedder Vaters papil.
 • Galdeblæren kan indeholde mellem 30 og 60 milliliter galde.

Fakta om bugspytkirtlen:

 • Bugspytkirtlen vejer 100-150 gram.
 • Bugspytkirtlen er 15-25 cm lang.
 • Bugspytkirtlen danner 1,5-2,0 liter bugspyt i døgnet.

 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: