Indtast dit søgeord

En svampeinfektion kan medføre, at skedens bakterielle flora påvirkes, og antallet af mælkesyrebakterier falder. Foto: Shutterstock

En svampeinfektion kan medføre, at skedens bakterielle flora påvirkes, og antallet af mælkesyrebakterier falder. Foto: Shutterstock

Kløe i underlivet

Svie, kløe og irritation i underlivet er noget så ubehageligt og irriterende. Ofte skyldes ubehaget en svampeinfektion, men lige så ofte skyldes kløen en forstyrrelse i skedens normale bakterieflora – en såkaldt bakteriel ubalance.

Reklame:

Det kan være svært at skelne mellem de to tilstande, fordi symptomerne kan være meget ens. Begge er dog helt harmløse og kan let behandles.

Bakteriebalancen forstyrres

De fleste kvinder oplever på et tidspunkt kløe i underlivet. En almindelig årsag til irritation, kløe og øget udflåd er, at den bakterielle balance i skeden er forstyrret. De naturlige lactobaciller (mælkesyrebakterier) er normalt dominerende i kvindens underliv. Hvis denne balance forstyrres, kan lactobacillerne forsvinde, hvilket giver de andre bakterier mulighed for at vokse og forårsage ubehag. Det øger risikoen for at blive ramt af en svampeinfektion eller bakteriel ubalance.

Svampinfektion opstår, når den svamp, der findes naturligt i skeden, vokser, fordi immunsystemet er svækket, eller når gavnlige bakterier (mælkesyrebakterier) ikke kan holde svampen under kontrol. Alle kvinder kan rammes af en svampeinfektion, men risikoen er større efter behandling med antibiotika, under graviditet, før menstruation, eller hvis man er diabetiker. Det er ikke ualmindeligt, at man får tilbagevendende infektioner.

Bakteriel ubalance kan ramme kvinder i alle aldre. Den præcise årsag kendes ikke. Man ved ikke, om det skyldes en infektion, eller om det et forandret miljø i skeden, der påvirker den naturlige balance. Ved overdreven hygiejne, antibiotikabehandling eller langvarige menstruationer kan der opstå en ubalance. Stramme bukser, g-streng og kraftigt parfumerede sæber kan også have en negativ indvirkning.

Bakteriel ubalance eller svampeinfektion?

Det kan være svært at skelne mellem bakteriel ubalance og svamp i underlivet, da symptomerne minder om hinanden.

  • Det mest almindelige symptom ved bakteriel ubalance er ildelugtende udflåd, der lugter lidt som dårlig fisk. Lugten bemærkes særligt under menstruation og efter samleje. Udflåddet er tyndt og grågult i farven. Ved en kraftig infektion kan der også være kløe og svie.
  • Symptomerne på svamp i underlivet er en voldsom kløe og udflåd, der ændres til at være hvidt og grynet, men som oftest uden lugt. Nogle får mere udflåd, mens andre oplever tørhed.
  • Hverken svamp eller bakteriel ubalance er en kønssygdom, og man kan derfor ikke smitte sin partner.

Behandling ved problemer i underlivet

Svampeinfektion:

Ved en svampeinfektion ses det ofte, at skedens bakterielle flora påvirkes, og antallet af mælkesyrebakterier falder. Svamp i underlivet kan behandles med særlige midler, der dræber svampen. Disse midler kan købes på apoteket uden recept. Hvis du bruger midler mod svamp i underlivet for ofte og måske endda uden at være sikker på, at der virkelig er tale om en svampeinfektion, er der risiko for at komme ind i en ond cirkel, hvor symptomerne konstant gentages og forværres. Der findes andre produkter uden recept, som indeholder lactobaciller (mælkesyrebakterier), som kan genopbygge den naturlige bakterieflora. Foruden at behandle svampeinfektionen virker de også forebyggende og mindsker risikoen for tilbagefald. Disse produkter er så skånsomme, at de ikke kan overdoseres og kan endda bruges under graviditet og amning.

Bakteriel ubalance:

Hvis bakteriefloraen er i ubalance, kan man prøve lokal behandling med lactobaciller (mælkesyrebakterier), der føres op i skeden. Disse produkter kan købes uden recept på apoteket. Denne type behandling gives som en kur, der genopretter balancen i skeden, så kløe og let udflåd forsvinder. Hvis symptomerne ikke forsvinder inden for en uge, eller hvis symptomerne forværres, bør man kontakte lægen. Her kan man efterfølgende få en særlig antibiotikabehandling på recept i form af tabletter (med eller uden antibiotika) eller intimcreme.

Søg hjælp hos lægen eller en gynækolog

  • Hvis du generes af kløe, der som ikke forsvinder, eller som forværres
  • Hvis udflåddet ændrer udseende og bliver grønt, gult, grynet eller blandes med blod
  • Hvis behandling mod svampeinfektion ikke hjælper
  • Hvis du får symptomer på svampeinfektion oftere end to gange på et halvt år

Gode råd

Du kan mindske ubehaget ved bakteriel ubalance ved at undgå at vaske dig med almindelig sæbe. Brug hellere intimsæbe, der er specielt udviklet til det følsomme underliv, og ellers uparfumeret babyolie. Det er vigtigt, at du ikke vasker området for ofte, helst ikke mere end hver anden dag, for ikke at forstyrre den naturlige bakterieflora. Vær også opmærksom på ikke at bruge for stramme bukser og trusser. Ubehaget kan nogle gange mindskes ved at bruge trusser af bomuld med en løs pasform. Du kan finde behandlende og forebyggende lægemidler uden recept på apoteket. Spørg personalet.

Du behøver absolut ikke generes af kløe i underlivet – der er hjælp at hente!

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: