Smerte og lidelse- hvilken type har du?

Smerte og lidelse- hvilken type har du?

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Kun den der har ondt, kan beskrive smerten. Der findes mange forskellige slags, men de påvirker alle vores hverdag. Mennesker er gode til at tilpasse sig forskellige slags indtryk og begivenheder, men studier har vist, at smerte og støj er to stimuli, som mennesker ikke tilpasser sig. Konstant smerte forringer livskvaliteten. 

Afhængig af hvilken slags smerte du har, bør behandlingen skræddersys præcis til dig, din alder, dine øvrige sygdomme, og lige netop den smerte du oplever. 

En almindelig behandling er lægemidler med lindrende og betændelseshæmmende effekt, de kaldes NSAID. Man skal dog være opmærksom på, at NSAID kan give mavebesvær og ondt i maven. Nogle patientgrupper er mere udsatte for disse bivirkninger, men der findes dog andre alternativer. 

Mange forskellige former

Smerte kan opleves som alt fra en svag ømhed til en skarp og vedholdende tilstand. Den kan komme hurtigt, og kaldes da akut, eller blive ved i lang tid. Hvis man har haft ondt i mere end 6 måneder, regnes den som langvarig. Man behøver ikke have ondt hele tiden, smerten kan komme og gå. Mange med kroniske symptomer bliver ikke diagnosticeret. 

For at forstå hvad årsagen til lidelsen er, bruger lægerne denne klassificering: 

 • Nociceptiv -Vævsskadesmerte, fx ved benbrug og brandskader
 • Neuropatisk - nervesmerter, fx diabetes, operationer og helvedesild
 • Uden kendt årsag - øvrige smertetilstande

Test, hvilken type du har

Der findes forskellige måder at behandle lidelsen på, afhængig af hvilken type smerte man lider af. De to almindeligste er den nociceptive og den neuropatiske. For at kunne diagnosticere korrekt har lægen brug for at foretage en nærmere undersøgelse af dig. Ved at lede efter den rette type kan din læge bedre danne sig et indtryk af din tilstand, og dermed vælge den rette behandling. 

Sådan gør du: Vælg de forskellige typer smerte som passer til din oplevelse, og angiv på en skala fra 1 til 10 hvor intens den er (1 = ingenting, 10 = værst tænkelige). 

 •  dønninger
 •  kommer krybende
 •  stikkende
 •  dump
 •  brændende
 •  løbende
 •  skærende
 •  pulserende
 •  trykkende

Tilpas behandlingen

For mennesker med langvarig smerte er det vigtigt at søge hjælp og finde årsagen. Inden man søger hjælp, er det en god ide selv at beskrive, så udførligt som muligt, hvordan og hvor det gør ondt. Det er også vigtigt at tænke over hvordan det påvirker ens liv, arbejde og sociale relationer. Disse detaljer vil hjælpe lægen med at finde ud af, hvilken type behandling der passer bedst. 

Søg hjælp 

Det er vigtigt at få professionel hjælp til at blive udredt og så hurtigt som muligt komme i behandling. Der findes i dag en hel række effektive behandlingsmuligheder for flere former for smerte. Ud over lægemidler findes der også andre alternativer såsom kulde/varmebehandling, afslapning, massage, fysioterapi, akupunktur og TENS (transkutan elektrisk nervestimulering)

Mavebesvær ved smertebehandling

Behandling med NSAID-lægemidler kan som nævnt give maveproblemer og ligefrem mavesår. Tilhører du en af risikogrupperne, bør du derfor være opmærksom på symptomer fra maven. De kan lindres, men det er vigtigt at være forsigtig. 

Risikoen for at få mavesår varierer fra gruppe til gruppe og fra individ til individ. Allerstørst risiko har  svage ældre med flere diagnoser samt personer, som tidligere har lidt af mavesår eller er bærere af bakterien helicobacter pylori. Men også yngre mennesker, der regelmæssigt tager NSAID, kan få mavesår. Risikoen er højere jo mere og jo længere tid man tager præparaterne, samt hvis man tager flere forskellige slags samtidig. Man kan mindske risikoen for mavesår ved at tage et syrehæmmende lægemiddel, og der findes endda en moderne variant af NSAID (cox 2-hæmmere), som ikke øger risikoen for mavesår, og som har en langvarig effekt på over 24 timer.