Indtast dit søgeord

En frossen skulder indebærer, at skulderen er blevet stiv. Det er en smertefuld tilstand, som kan tage lang tid at komme af med.

En frossen skulder indebærer, at skulderen er blevet stiv. Det er en smertefuld tilstand, som kan tage lang tid at komme af med.

Frossen skulder (kapsulit) Hvor lang tid tager det, og hvilken behandling gives?

En frossen skulder er når man får ondt i skulderen, og den efter noget tid bliver stiv, og man derved får nedsat evne til at bevæge sig. Årsagen er at ledkapslen, som omslutter og stabiliserer selve skulderleddet, trækker sig sammen og bliver stiv. Tilstanden frossen skulder kan opstå i begge skuldre. Det tager et par måneder for sygdommen at udvikle sig, og den plejer at hele sig selv, men det tager lang tid.

Reklame:

En frossen skulder kan være to til tre år om at går over, fra at tilstanden begynder, og til den er helt ovre.

Symptom på frossen skulder

Det første tegn på frossen skulder er, at det gør ondt i skulderen når man bevæger den. Jo længere tid der går, jo mere stiv bliver skulderen, og det bliver ligeledes svært at bevæge den. Smerterne er oftest størst, når man skal ligge ned og sove.

Behandling af frossen skulder

Som regel er det nok med smertelindring og fysiske øvelser til at behandle en frossen skulder. Lægen kan rådgive om hvilke medikamenter man bør tage, hvor meget og hvor ofte. Man plejer at bruge almindelige smertestillende piller. I begyndelsen af sygdommen kan man dog også få kortison, som gør at smerten lindres. Hvis man går til fysioterapeut, kan man også få smertelindring i form af kulde, varme, akupunktur eller en såkaldt transkutan, elektrisk nervestimulering, som kaldes tens. Derudover får man gode råd om hvilke øvelser, man skal gøre. I enkelte tilfælde er det nødvendigt at operere skulderen, men det er ret sjældent.

Det kan tage meget lang tid at blive rask efter en frossen skulder. Man plejer at regne med at det tager to til tre år at blive helt rask, efter man har fået lidelsen. Sygdommen inddeles i tre faser. I den første fase, som tager mellem et par måneder og op til et halvt år, får man en øget stivhed, samtidig med at man har smerter i skulderen. Fase to kaldes den stive fase, og kan vare i et par måneder og op til et helt år. Fase tre er der, hvor man begynder at få bevægeligheden i skulderen tilbage, men det er en noget ringere bevægelighed, end man havde inden sygdommen indtraf. Denne helingsfase tager mellem et halvt år og op til et år, men kan også stå på i længere tid.

Øvrigt om en frossen skulder

De personer der almindeligvis rammes af lidelsen, er personer mellem 40 og 60 år, og der er flere kvinder end mænd, der rammes. Hvis man er højrehåndet, plejer det at være den venstre skulder, der bliver ramt og omvendt. Der er nogle, der bliver ramt i begge skuldre, men det er meget sjældent, at det sker på samme tid.

Man regner med, at der er ca. 3 %, som rammes af sygdommen, og man kender ikke rigtigt årsagen til at man får den. Man ved dog, at har man har diabetes, øges risikoen for at få denne sygdom. Når man er blevet rask efter at have haft en frossen skulder, kan man stadig have en del smerter og stivhed i skulderen tilbage, men dette påvirker sjældent ens hverdagsliv.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: