Indtast dit søgeord

Iskias. Hvad er det?

Iskias. Hvad er det?

Iskias giver smerter i ryggen, som så stråler ned i benet og ofte helt ned i læggen og foden. Smerterne kommer, når der opstår betændelse i iskiasnerven, som er kroppens længste nerve. Smerterne forsvinder over tid, og det er vigtigt at bevæge sig, da sygdommen så hurtigere går over. Opstår der problemer med at kontrollere urin eller afføring, eller oplever du følelsesløshed i kønsorganerne, skal du søge akut lægehjælp.

Reklame:

Falsk iskias er mere almindeligt end ægte. Det giver den samme type smerte, som dog sjældent stråler længere ned i benet end til knæet. Selve iskiasnerven er ikke involveret og smerterne skyldes som regel en overbelastning af ryg eller bækkenet.

Falsk iskias opstår som nævnt ved en overbelastning af ryggen, der kan skyldes at det ene ben er længere end det andet, nedsunket svangbue i foden (platfod), forkert fodtøj eller at man har foretaget en uvant belastning af ryggen, f.eks. skovlet sne.

Hvad skyldes iskias

Sygdommen opstår når iskiasnerven af en eller anden årsag bliver irriteret eller betændt. Nerven er den længste i kroppen og har en diameter som en finger. Den går fra korsbenet i ryggen og løber ned på bagsiden af benene og helt ned i foden. Alle nervesignaler transporteres via nerven (sensoriske, motoriske, styrke). Diskusprolaps kan være en af årsagerne til sygdommens opståen, graviditet en anden.

De mest almindelige symptomer

Smerter stråler ud fra nederste del af ryggen og ned i benene ofte helt ned i læggen og foden. Belastning af foden kan give smerter, og følelsesløshed kan forekomme. Det kan være smertefuldt når man nyser, hoster eller bøjer sig ned.

Falsk iskias giver samme smerter, men i mildere grad. Udstråling under knæet og følelsesløshed forekommer ikke.

Diagnosticering af iskias

Lægen undersøger hvor smerterne findes og hvordan de udbredes. Undersøgelsen omfatter:

  • Reflekser i benene.
  • Følelse i ben og kønsorganer.
  • Hos mænd undersøges prostata.
  • Opstår der smerter når ben løftes i liggende stilling.

Behandling

Det er vigtigt at bevæge sig så meget som muligt. For at lindre smerter kan du tage smertestillende midler og midler mod betændelse. Kiropraktik og fysioterapi kan også hjælpe.

Søg straks hjælp hvis:

  • Et barn under 18 har stærke smerter.
  • Du ikke føler behov for at tisse eller ikke kan kontrollere vandladning.
  • Du oplever følelsesløshed omkring anus eller kønsorganer.
  • Du oplever at have følelsesløshed eller snurren i benene.
  • Du har balanceproblemer og ikke kan styre dine ben.
  • Du får akutte smerter i forbindelse med uheld.
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: