Indtast dit søgeord

Brækket hofte – hoftebrud. Hovedtyper, operation og rekonvalescens

Brækket hofte – hoftebrud. Hovedtyper, operation og rekonvalescens

Reklame:

Hoftebrud rammer hovedsagligt ældre mennesker. Kvinder får det oftere end mænd, da kvinder oftere lider af knogleskørhed (osteoporose). Skelettet bliver svagere, jo ældre vi bliver. Derfor skal der ikke mere end et uheldigt fald på gulvet til at man kan få hoftebrud. 

Næsten alle der får hoftebrud bliver opereret. Enten ved at hoften skrues sammen ved hjælp af skruer og metalsplinter, eller ved at der opereres en kunstig hofte ind. Mange der har haft hoftebrud, kan blive næsten helt raske, men ikke alle. Der kan opstå en del komplikationer.

Hvordan opstår hoftebrud?

De tre hovedtyper af hoftebrud er:

 • Brud på lårbenshalsen – er lang tid om at hele. Op til et år.
 • Brud gennem lårbensknoen – heler på 3-6 måneder.
 • Brud lige under lårbensknoen.

Almindelige symptomer ved hoftebrud

Hvis man har fået hoftebrud efter et fald er de almindeligste symptomer:

 • Smerter i lysken eller låret
 • Besvær med at rejse sig op, støtte på eller røre benet
 • Benet kan se kortere ud og ligge drejet forkert

Hvis man har smerter i lysken eller låret efter et fald, skal man straks søge lægehjælp.

Diagnose ved hoftebrud

For at fastslå om der er sket et hoftebrud, må man tage et røntgenbillede. Det er tio tider svært at se frakturen, og i så fald må der laves en ny undersøgelse efter et par dage. Et andet alternativ er, at der laves en mere grundig røntgenundersøgelse ved hjælp af en CT-scanning. 

Behandling ved hoftebrud

Alle patienter med hoftebrud skal opereres. Operationen bør udføres så hurtigt som muligt, helst inden 24 timer. Dette er for at mindske risikoen for andre problemer, såsom blodprop, påvirkning af lungerne og tryksår. Men det er også vigtigt at den der skal opereres, har det så godt som muligt inden operationen. Derfor kan det indimellem tage længere tid. 

Ved en hofteoperation bruges der rygmarvsbedøvelse, der anses for at være en mere skånsom narkose, da risikoen for blodprop mindskes. En hofteoperation tager ca. 30-90 minutter.

Ved hoftebrud anvendes forskellige teknikker:

 1. Ved en mindre fraktur på lårbenshalsen, sættes bruddet sammen med to parallelle skruer, der føres ind gennem et lille snit i huden.
 2. En kunstig hofte, en protese, kan opereres ind, hvis frakturen på lårbenshalsen er så kraftig at den ikke vil kunne hele ordentligt. Dette kan gøres selvom patienten lider af knogleskørhed.
 3. Et hoftebrud nedenfor lårbenshalsen opereres ofte med en glideskrue og en metalskinne. Disse skrues fast på ydersiden af lårbensknoglen. Hvis bruddet er mere kompliceret, kan man fæstne det hele med et søm, der føres ind i lårknoglens marvkanal. Sømmet holdes fast med to skruer til lårknoglen. 

Heling af hoftebrud

Det er vigtigt at komme op og stå på benene allerede dagen efter operationen. Dette mindsker risikoen for blodpropper og tryksår. Genoptræning begynder dagen efter operationen. Først går man ved hjælp af et gangbord, senere ved hjælp af rollator eller krykker. Man skal prøve at gå på trapper, inden man udskrives fra sygehuset efter 7-10 dage. 

Det kan tage tid at hele efter et hoftebrud.

Ofte er man afhængig af hjælpemidler i flere måneder for at kunne gå. Det anbefales at benytte sig af fysioterapi for at få et bedre resultat.

Hvor lang tid det tager at hele, afhænger først og fremmest af, om det er lårbenshalsen eller det øvre lårben der er skadet.

 • Et brud på det øvre lårben læges sædvanligvis inden tre til seks måneder.
 • Et brud på lårbenshalsen tager oftest længere tid om at hele. Man må regne med at det tager et år.

Der kan være en del følgebesvær.

Søg straks læge hvis der er smerter i lysken eller låret efter et fald.

Gode råd:

Således mindsker du risikoen for knogleskørhed og benbrud:

 • Regelmæssig motion og en næringsrig kost giver et stærkt skelet.
 • Kalcium og D-vitamin er to vigtige byggesten. Kalcium er især vigtigt for ældre og unge. Gennem en varieret kost, der indeholder masser af nødder og grønne grøntsager, får man dækket sit behov. Ældre mennesker kan til tider have behov for kosttilskud.
 • Hvis man er ældre eller kvinde der har passeret overgangsalderen, og man har symptomer på knogleskørhed, kan man få medicin der mindsker nedbrydningen af skelettet. 
 • Forsøg at være meget udendørs. Når du er ude i dagslys producerer huden selv D-vitamin.
 • Hold op med at ryge. Rygning og høj alkoholindtagelse gør skelettet skørt.
 • De allerfleste hoftebrud sker i hjemmet, og det er godt at forsøge at forebygge uheld. Tilpas hjemmet ved at have god belysning, læg noget skridsikkert under tæpperne og stil ikke ting hvor man let kan snuble over dem.
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: