Indtast dit søgeord

”Hallux valgus indebærer, at storetåen peger skråt ind på de andre tæer.”

”Hallux valgus indebærer, at storetåen peger skråt ind på de andre tæer.”

Hallux Valgus / skæv storetå. Hvad er det og skal det behandles?

Hallux valgus er den lægelige betegnelse for en skæv storetå. Dette indebærer, at storetåen er så skæv, at den trykker de resterende tæer sammen. Derved trykkes det store led i storetåen udad. Hallux valgus kan være arveligt, men kan også forårsages af dårligt skovalg.

Reklame:

Normalt ender dette med en bule i leddet, da knoglen trykkes udad. Dette kan besværliggøre anskaffelsen af nye sko, da de fleste sko vil klemme. Kvinder rammes oftest af hallux valgus, og dette begynder oftest, når personen nærmer sig 50-årsalderen. Teenagere og folk yngre end 50 kan dog sagtens blive ramt. 

Hvorfor får man hallux valgus?

Rammes man af en skæv storetå i ungdommen, skyldes dette oftest arvelige faktorer. Det er mere almindeligt i den vestlige verden end i lande, hvor sko ikke benyttes i samme omfang. Derimod findes der endnu ikke bevis for, at trange sko giver hallux valgus, men de kan dog forværre symptomerne. Det er enkelt at undgå forværring af symptomerne, ved blot at ændre sit daglige fodtøj til sko med god plads til tæerne. Det er også godt hvis man tager højde for dagens aktiviteter, når man om morgenen udvælger sit fodtøj. 

Om tæerne

Rammes man af hallux valgus, begynder det oftest med, at buen mellem storetåen og lilletåen flades ud. Dette resulterer i, at den del der er længst fremme, bliver bredere. Dette bevirker, at storetåen skubber til de andre tæer, og dette tåled skubbes udad. Dette vil se ud som om en bule stikker ud fra foden, hvor det faktisk er tæerne, der er skæve. Dog hæver slimsækken i leddet også som følge af irritation fra skoene, og knolden kan blive rød og gøre ondt. Dette kan give problemer, nar man skal anskaffe nyt fodtøj. 

Diagnose og behandling af skæv storetå

Der er ikke behov for særskilte undersøgelser for at stille diagnosen. Lægen plejer at kunne stille diagnosen blot ved at mærke – og trykke – på foden. Det er ikke særligt almindeligt, at man faktisk behøver søge lægehjælp, men derimod blot anskaffe sig et par ordentlige sko. Man kan også købe indlæg til at løfte buen mellem store- og lilletåen. En anden måde at behandle og forebygge, er hyppig fodpleje. Er man tillige plaget af hård huddannelse på fødderne, kan et hyppigt, varmt fodbad hjælpe med at fjerne dette. Efter blot 20 minutters bad kan det overskydende hud files bort, og eventuel blødgørende creme påføres. 

Operation af hallux valgus

I enkelte tilfælde er besværet dog så stort, at en operation er nødvendig. Under en sådan operation gøres foden en anelse smallere, mens storetåen forsøges rettet. Først opererer man mellemfodsbenet, så storetåen kan forskydes mod lilletåen, hvilket mindsker bredden af forfoden. Derefter stabiliserer man foden med en skrue.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: