Indtast dit søgeord

Skjoldbruskkirtlen T3 og T4, forstyrrelser og behandling

Skjoldbruskkirtlen T3 og T4, forstyrrelser og behandling

Skjoldbruskkirtlen styrer dit stofskifte. Symptomerne på en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel, kan i begyndelsen være meget vanskelig at spotte. Det er vanskeligt at diagnosticere manglende skjoldbruskkirtelhormoner alene ud fra patients symptomer, og selv med tests kan det være vanskeligt at stille den rette diagnose. Det er dog let at behandle sygdommen, når diagnosen først er stillet.

Reklame:

Problemer med skjoldbruskkirtlen, også kaldet hypothyroidisme, er en almindelig lidelse. Den er især almindelig hos kvinder i eller kort tid efter overgangsalderen, men også efter en fødsel kan sygdommen opstå. De mest almindelige symptomer er: træthed, depression – en fornemmelse af at noget er galt, efterhånden som sygdommen udvikler sig, vil man føle kulde, få forstoppelse, tør hud, tage på i vægt, tabe hår og føle mental træthed. 4 til 8 procent af alle kvinder rammes af hypothyroidisme, og der er 5 til 10 gange flere kvinder, der rammes end mænd. Det er meget vigtigt at diagnosticere gravide, da fosteret har brug for thyroxin til at udvikle hjernen. Det har endog været foreslået at screene tidligt i graviditeten for at afgøre, om den gravide har hypothyroidisme.

Fri T3 er vigtig 

TSH (thyroidstimulerende hormon) fremstilles i hypofysen, og stimulerer skjoldbruskkirtlen til at producere thyroxin (T4). T4 omdannes, primært i leveren, til hormonet trijodthyronin (T3), som er det aktive hormon. T3 og T4 kan derefter bindes til et protein og bliver så inaktivt. Derfor er det det frie T3 der er det vigtigste skjoldbruskkirtelhormon, med hensyn til at påvirke kroppen. Når sygdommen behandles, er det dog T4 (Levaxin, Euthyrox), man giver, da det har vist sig, at det er lettere at kontrollere T3-niveauet med denne behandling,

Prøveresultaterne er vanskelige at fortolke 

Prøveresultaterne ved hypothyroidisme kan være svære at fortolke, fordi mængden af frit T4 i blodprøver viser de normale værdier. Disse patienter kan stadig have symptomer som træthed, depression, forstoppelse og tør hud. I sådanne tilfælde er det vigtigt at gå videre med undersøgelserne og undersøge testresultater af TSH, som kan være forhøjet. Ved subklinisk hypothyroidisme, hvor sygdommen ikke er fuldt udviklet, skal der også behandles med T4, og det er især vigtigt, hvis du planlægger at blive, eller er gravid. 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: