Indtast dit søgeord

Du behøver ikke at have det dårligt under overgangsalderen, selvom det kan være en hård periode for mange.

Du behøver ikke at have det dårligt under overgangsalderen, selvom det kan være en hård periode for mange.

Overgangsalderen. Hvordan man bedst kommer gennem den.

Næsten 75 procent af alle de kvinder, der går gennem overgangsalderen, oplever symptomer. Overgangsalderen begynder som regel med en ændring i menstruationsmønstret og opstår typisk ved 45 års alderen. Den ændring er ofte ledsaget af menopausale symptomer. 

Reklame:

Overgangsalderen kan variere fra seks måneder og op til fem år, og denne periodes varighed er meget forskellig fra person til person. 

Et lavt østrogenniveau

Østrogen er et hormon der påvirker kroppens organer, især livmoderen, vagina, bryst, knogler og hjerne. 

Før puberteten er østrogenniveauet lavt. Det begynder derefter at stige i puberteten. I overgangsalderen falder østrogenniveauet igen, faktisk til samme niveau som før puberteten. 

Østrogen 

 • Dannes i æggestokkene. 
 • Gør at slimhinden i livmoderen vokser og bliver tykkere.
 • Påvirker vækst og udvikling af brystkirtler. 
 • Gør at man føler sig bedre tilpas, er gladere og det styrer ens humør.

Både progesteron og østrogen påvirker menstruationscyklussen. Ved 50 års alderen får de fleste kvinder deres sidste menstruation og kommer herefter i overgangsalderen. Efter den sidste menstruation falder østrogenniveauet. 

Tegn og symptomer på overgangsalderen 

Da østrogen påvirker kroppens mange funktioner, bidrager et lavere niveau af østrogen til flere af de symptomer, som mange kvinder oplever i overgangsalderen. 

Det første tegn på overgangsalderen og klimakteriet er, at menstruationen bliver uregelmæssig. Menstruationen komme oftere end normalt og derefter begynde at forsvinde, eller der kan gå længere tid mellem to menstruationer, helt op til 3-4 måneder. En tommelfingerregel er, at hvis menstruation er udeblevet i seks måneder er det sandsynligt at overgangsalderen er opstået. Efter et år kan man være sikker på at menstruation er ophørt for altid. Men denne proces kan variere meget fra kvinde til kvinde. 

Når østrogenniveauet falder, forstyrrer det kroppens naturlige termostat. Ubalancen forårsager hedeture, der begynder i brystet og bevæger sig op til ansigtet og hårgrænsen. Mange bliver røde i ansigtet og får det varmt. Der kan også forekomme kuldefornemmelser, men det er ikke så almindeligt som sved- og hedeture. Nogle kvinder får så alvorlige hedeture, at de vågner om natten gennemblødt af sved, mens andre overhovedet ikke får nogle gener. 

Der er en risiko for inkontinens, fordi overgangsalderen påvirker musklerne. Der er også en øget risiko for at få en urinvejsinfektion. 

Humørsvingninger er også forbundet med overgangsalderen. 

Østrogen påvirker vores hjerne. Når østrogenbalancen er forstyrret, kan det forårsage depression, humørsvingninger og irritabilitet. 

Nattesøvnen kan blive påvirket i løbet af overgangsalderen, og det i sig selv kan bidrage til at man får det skidt. Nogle kvinder føler også at kombinationen af sved og ubehag af vaginal tørhed i skeden nedsætter sexlysten. 

Diagnose af overgangsalderen 

Alle kvinder går gennem overgangsalderen. Hvis du har alvorlige symptomer forbundet med overgangsalderen, bør du søge hjælp fra din læge. 

Kontakt din læge hvis du oplever: 

 • Smerter ved samleje. 
 • Inkontinens. 
 • Vandladningsbesvær. 
 • Hvis du har en blødning et år efter din sidste menstruation. 

Er du nervøs eller oplever nogle af disse symptomer, skal du kontakte din læge for at undersøge om det i stedet drejer sig om en sygdom. Fortæl lægen om de symptomer du har. Sygdomme der kan forårsage lignende symptomer, er eksempelvis sygdomme i skjoldbruskkirtlen, diabetes og lymfom. 

Behandling af gener under overgangsalderen 

Da østrogenniveauet falder, er østrogen den mest effektive behandling for de symptomer, man oplever under overgangsalderen. Østrogen kan hjælpe en til at slippe for sved- og hedeture. Det kan give en fugtigere og stærkere vaginal slimhinde. 

De fleste kvinder føler en vis lindring fra østrogenbehandling. Ekstra østrogen kan tages enten i form af tabletter, gel eller plastrer. Problemet er at man ikke kan behandle hele kroppen med østrogen i en længere periode, da der er en øget risiko for brystkræft. 

Østrogen er ikke en kur mod overgangsalderen. Den lindrer dog og man vil forhåbentligt føle, at ubehaget aftager. Hvis det ved en efterfølgende kontrol vurderes at symptomerne ikke reduceres af behandlingen, bør behandlingen ophøre. Ved svære tilfælde vil en individuel vurdering hjælpe med behandlingsmuligheder mod generne. Der skal tages stilling til om man har brug for helkropsbehandling, da en behandling med østrogen ikke er risikofri. Det er dig der kan tage stilling til hvor meget dine symptomer påvirker dit daglige liv, og derefter i samråd med din læge beslutte om du ønsker en helkropsøstrogenbehandling. 

Behandlingen med østrogen kombineres ofte med progesteron i form af gestagener. Det gør at livmoderslimhinden ikke bliver for tyk, da dette øger risikoen for livmoderkræft og/eller øget blødning. 

Ved vaginale gener findes der salver eller stikpiller, der indeholder en mindre mængde østrogen og ikke påvirker hele kroppen. Disse lokale mængder af østrogen hjælper med at styrke den vaginale slimhinde. Der er også receptpligtig medicin der ikke indeholder østrogen eller andre hormoner, som kan lindre generne ved overgangsalderen.

Egenbehandling for menopausale symptomer 

Man kan selv gøre noget for at lindre de symptomer, der er forbundet med overgangsalderen:

 • Ved at tilpasse tøj og bruge åndbare materialer, kan man regulere sin kropstemperatur hvis man føler sig varm eller kold.
 • Motion kan modvirke hedeture. 
 • Hjælpe sin krop ved at spise naturligt østrogenholdige fødevarer som sojaprodukter, kød, lucernespirer og planter med grønne blade. 
 • Rygning er med til at nedbryde østrogen, så rygestop er godt for almen sundhed samt mod overgangsalderssymptomer.
 • Skære ned på drikke- og fødevarer, der kan styrke hedeture såsom kaffe, te, krydderier og alkohol.

Man bør ikke have det dårligt i overgangsalderen, selv om det kan være en besværlig periode for mange. Det er vigtigt at have en god dialog med sin læge, så denne kan hjælpe dig igennem denne fase af dit liv.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: