Indtast dit søgeord

Livmoderhalskræft. Årsager og behandling

Livmoderhalskræft. Årsager og behandling

Hvert år bliver omkring 370 kvinder i Danmark diagnosticeret med livmoderhalskræft (cervixcancer), som forårsages af human papillomavirus HPV. Virussen spredes gennem seksuel kontakt. 

Reklame:

Antallet af tilfælde af livmoderhalskræft er halveret siden 70’erne takket være celleskrab. I dag er der også forebyggende vacciner imod nogle af de mest almindelige virustyper. 

Almindelig hos kvinder over 40 

Livmoderhalskræft er mest almindelig hos kvinder i alderen 40 til 45 år og over 70 år. Kvinder der er yngre end 25 år påvirkes sjældent. Den mest almindelige årsag til at man får livmoderhalskræft, er en virusinfektion gennem seksuel kontakt. Den virus, som kaldes human papillomavirus eller HPV, anses for at være bag et flertal af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Blandt dem der er smittet, får kun få kræft fordi immunsystemet bekæmper virus, således at infektionen forsvinder. Men for nogle kvinder bliver det en vedvarende infektion, der kan forårsage celleforandringer der kan føre til kræft. Det er ikke klart, hvorfor virusinfektionen bliver kronisk hos nogle kvinder, men rygning er en medvirkende faktor. 

Der er flere typer af HPV, og nogle af dem kan medføre celleforandringer, som sommetider kan udvikle sig til kræft. HPV 16 og 18 anses for at stå bag 70 procent af alle tilfælde. I dag findes der en forebyggende vaccine, som beskytter mod to typer af denne virus: HPV 16 og 18. 

Livmoderhalskræft udvikler sig ofte langsomt. Det kan tage mellem 10 og 20 år, for celleforandringer at udvikle sig til kræft. I Danmark opdages livmoderhalskræft ofte på et tidligt stadium, hvor sygdommen ikke har spredt sig særlig meget. Det er takket være celleprøvekontrollerne, som tilbydes alle kvinder i alderen mellem 23 og 60 år. De fleste kvinder der får livmoderhalskræft, bliver fuldstændig raske igen efter behandlingen. 

Symptomer på Livmoderhalskræft 

Livmoderhalskræft i de tidlige stadier giver få eller ingen symptomer.  Kvinden vil ofte intet bemærke. Celleforandringer kan kun findes gennem en celleprøve. Længere hen i sygdomsprocessen vil der opstå blødning og andre symptomer, såsom smerter under samleje eller besvær ved toiletbesøg. Blodigt udflåd kan også være et tegn på livmoderhalskræft. 

Behandling for livmoderhalskræft 

Livmoderhalskræft kan behandles på flere forskellige måder afhængigt af, hvilket stadium sygdommen er i, og hvilken type svulst det drejer sig om. Den typiske behandling er kirurgi eller strålebehandling. Sommetider kan begge behandlinger kombineres for at give de bedste resultater. I nogle tilfælde anvendes også kemoterapi. 

Forebyggelse 

Man kan beskytte sig mod virusinfektion ved at bruge kondomer. Man kan også blive vaccineret * med HPV-vaccinen mod et par af de mest almindelige virustyper, der kan forårsage kræft. Kvinder mellem 23 og 60 tilbydes regelmæssig screening for livmoderhalskræft. Et celleskrab tages fra livmoderhalsen, for tidligt at opdage forstadier til livmoderhalskræft. 

* Sundhedsstyrelsen har besluttet, at vaccinen mod human papillomavirus (HPV), vil indgå i det nationale børnevaccinationsprogram. Fra 1. januar 2009 skal alle 12- årige tilbydes HPV-vaccination.

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: