Indtast dit søgeord

“Spredning af neglesvamp kan mindskes ved tidlig behandling”

“Spredning af neglesvamp kan mindskes ved tidlig behandling”

Neglesvamp. Hvad er det og hvordan skal jeg behandle det

Varme og sved kan inficere neglene, og der kan der opstå infektion – neglesvamp. Behandlingen er enkel, men kræver dog lidt tålmodighed fra patientens side. Jo hurtigere problemet behandles, jo hurtigere går det væk.

Reklame:

Neglesvamp forekommer relativt ofte, specielt bland idrætsudøvere. Risikoen for angreb kan dog mindskes ved at vaske og tørre fødderne. Rammes man af neglesvamp, kan det anbefales at påbegynde behandling hurtigst muligt. Symptomerne rammer oftest tåneglene, men kan i sjældnere tilfælde også sætte sig på fingerneglene.

Hvad er neglesvamp?

Neglesvamp betyder at én eller flere negle rammes af en infektion. Der findes forskellige typer svamp, og den mest almindelige hedder Trichophyton Rubrum. Selve infektionen er kun overfladisk, men kan – i værste fald – trænge dybere ind i tåen/fingeren.

Neglesvamp er ligesom fodsvamp smitsomt, og det er derfor vigtigt at behandle så tidligt som muligt. Symptomerne rammer oftest kun voksne, men børn kan en sjælden gang også få neglesvamp. Svampen smitter oftest i vådområder så som svømmehaller og omklædningsrum, hvor personer færdes med bare tæer.

Årsager og symptomer 

Svamp trives i fugtige omgivelser. Det opstår let på fødderne hvis du benytter for små sko, anvender strømper der får fødderne til at svede, eller hvis du ofte har våde fødder. Der findes også en forhøjet risiko for neglesvamp hos folk med diabetes, samt patienter med nedsat immunforsvar. Har man tidligere haft neglesvamp, er der også en risiko for at få det igen.

De mest almindelige symptomer er blot overfladiske. Følgende symptomer kan tyde på neglesvamp:

  • Neglen er misfarvet, oftest gullig
  • Neglen synes porøs og skrøbelig

Dette sker grundet en overproduktion af masse fra svampen, der derved trykker og irriterer neglen nedefra. Lignende symptomer opstår også ved ”psoriasisnegle”, og de to sygdomme kan kun adskilles gennem en laboratorieprøve. Neglesvamp kan ramme én eller flere negle og spredes let, hvis ikke det bliver behandlet.

Behandling

Opdages symptomerne på neglesvamp, bør man påbegynde behandling hurtigst muligt. Lægemidler kan købes receptfrit på apoteket, men behandlingsmetoden afhænger af om det er finger- eller tåneglene der er inficerede. Herunder findes neglelak og cremer til påsmøring af den inficerede negl. Der findes endda receptfrie midler, der kan anvendes på både tærer og fingre. Jo tidligere behandlingen påbegyndes, jo bedre er forudsætningerne for behandling – dog er der altid en mindre risiko for, at symptomerne kommer igen. Behandlingen vil dog kræve tålmodighed, da neglesvamp kan tage langt tid om at forsvinde – så giv ikke op.

Ved sværere infektioner kan det blive nødvendigt med piller, men dette kun på lægens anbefaling efter konsultation. Det kan være en god ide at konsultere lægen, hvis man er usikker på sine symptomer, da det kan være psoriasis der i så fald behøver en anden medicin. 

Forebyggelse af neglesvamp

Som ved fodsvamp findes følgende fire metoder til forebyggelse af neglesvamp:

  • God fodhygiejne – vask og tør fødderne ordentligt
  • Åndbare sokker – bomuld- eller uldstrømper skiller sig af med sved, og lader fødderne ånde
  • Åndbart fodtøj – undgå meget lukket og varmt fodtøj
  • Benyt badesandaler i barfodsområder som svømmehaller og omklædningsrum

Behandl neglesvamp såvel som fodsvamp så tidligt som muligt, da det ellers let spreder sig. 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: