Indtast dit søgeord

Vorter er som regel ufarlige, men kan give ubehag og bør behandles. Foto: Shutterstock

Vorter er som regel ufarlige, men kan give ubehag og bør behandles. Foto: Shutterstock

Alt om vorter

En vorte er en lille udvækst på huden, der skyldes en virus. Vorter smitter og kan nemt overføres til andre personer og andre dele af kroppen. 

Reklame:

Vorter skyldes humant papillomavirus (HPV). Man smittes ved berøring af vorten eller indirekte gennem afstødte hudceller fra vorten, der trives bedst i varme og fugtige miljøer. Det tager cirka et halvt år fra smittetidspunktet, før vorten viser sig. Vorter er ufarlige, men kan føles skæmmende og gøre ondt. Derfor skal du behandle dem, så du slipper for ubehaget.

Derfor får man vorter

Vorter skyldes virus og kan smitte. Der findes flere forskellige typer vortevirus. Vortevirusset trives i varme, fugtige miljøer og spredes derfor nemmere på steder som svømmehaller og den slags, hvor man går rundt med bare tæer. Vorter kan også smitte ved direkte kontakt.

 • Vorter er en af de mest almindelige infektioner i verden.
 • Vorter medfører høj smitterisiko, og der findes mere end 100 forskellige virusser.
 • Virusset trives i varme, fugtige miljøer, for eksempel på badeanstalter og i gymnastiksale.
 • Der skal være en åbning i huden, for at virusset kan trænge ind, for eksempel en revne eller et sår.
 • Hvis man er blevet smittet, må man ikke file på vorten. Det yderste lag smitter og risikerer at smitte andre og også andre steder på kroppen.

Nogle får kun en enkelt vorte, mens andre kan have flere. Det er ikke unormalt at have 10-20 vorter. Det er ofte nemmere at komme af med de nye vorter en dem, der har været der i mange år.

Almindelige smittekilder

Badeanstalter, svømmehaller og gymnastiksale er almindelige smittekilder. Det er almindeligt, at vorter smitter inden for samme familie. Vorter kan gøre ondt, men værre endnu – det kan også være flovt.

Vorters udseende kan variere. Nogle vokser indad. Det er ofte tilfældet med vorter på fodsålerne. Andre vokser udad og ligner et blomkålshoved. De er mest almindelige på hænderne og resten af kroppen. Vorter kan forsvinde af sig selv, men det tager normalt lang tid. De fleste vorter forsvinder inden for to år, mens nogle er sværere at komme af med. Vorterne kan også vende tilbage efter behandling, og det er ikke usædvanligt, at nogle har vorter i flere årtier.

Børn får oftere vorter end voksne

Børn er mere tilbøjelige til at få vorter end voksne. Det skyldes mest, at børn ikke har et fuldt udviklet immunforsvar. Studier har vist, at mere end 1/3 af alle børn under 12 år får vorter. Det er ikke ualmindeligt, at børn har flere vorter.

Men også voksne kan få vorter. Det skyldes oftest et svækket immunforsvar.

 • En vorte er en ufarlig svulst
 • Kan både vokse udad og indad.
 • Optræder oftest på hænder og fødder, hvor de kan have meget forskellige udseender.
 • Nogle får kun én vorte, mens andre får mange flere. Op til 10-20 vorter er ikke ualmindeligt.
 • En ny vorte er normalt lettere at behandle end en, der har været der i lang tid.

Behandling af vorter

Myresyre. Behandling med myresyre er en metode, som ifølge offentliggjorte kliniske studier (fx i International Journal of Dermatology 2001) får mere end 90 procent af vorterne til at forsvinde. Behandling med myresyre har i disse studier vist sig at være meget effektivt og smertefrit og desuden velegnet til børn. Der kræves gennemsnitligt 4-5 behandlinger, men efter 12 behandlinger er mere end 90 procent sluppet af med vorterne. Myresyre udtørrer effektivt vorten i dybden. Kroppen afstøder derefter selv vorten. Opløsningen absorberes direkte ind i vorten og efterlader ingen ar. Ved korrekt anvendelse er det helt smertefrit og er derfor særlig velegnet til børn med diabetes, og hvis man har mange vorter. Én behandling om ugen gør det til en nem metode.

Andre metoder er forskellige vortemidler eller forsøg på at fryse eller brænde vorten væk.

Salicylsyre. Der findes flere forskellige cremer, geler, lotions og imprægnerede plastre på markedet. Det aktive stof i de fleste er salicylsyre, der virker ved at ødelægge den knude af hud, som vorten består af. Den hårde hud kan derefter skrabes af.

TCA-gel (trichloreddikesyre). En gel til kemisk peeling. Denne metode er ikke egnet til mere end tre vorter, til børn under 4 år eller gravide eller ammende kvinder. Det tager over 15 minutter for gelen at tørre/trænge ind.

Kryoterapi (frysning). Vorten behandles med flydende kvælstof ved en temperatur på -196 °C. Større vorter kan kræve flere behandlinger med 3 til 4 ugers mellemrum. Selve vorten og nogle millimeter omkring vorten fryses. Behandlingen kan sommetider gøre ondt. Man kan også få frysebehandling til anvendelse derhjemme. Behandlingen skal muligvis gentages.

Operation: Kirurgisk fjernelse af vorter er sommetider effektivt. Indgrebet kan være forbundet med lidt ubehag, og det tager flere uger, før området er fuldstændig ophelet.

Diatermi. En metode, hvor vævet ødelægges ved hjælp af elektricitet. Brænding er en effektiv behandling af vorter, men den efterlader ar.

Laser. Laserkirurgi kan være aktuelt til store vorter eller større områder med vorter. Medfører normalt ikke ardannelse. Såret kan gøre ondt i nogle dage.

Brug badesko

Det tager cirka et halvt år fra smittetidspunktet, før vorten viser sig. Vorter er ufarlige, men kan føles skæmmende og gøre ondt. Derfor skal de behandles, så du slipper for ubehaget.

Husk, at hvis du jævnligt færdes i offentlige vådrum, for eksempel svømmehaller eller baderum, er en god og nem forebyggende foranstaltning ganske enkelt at gøre det til en vane at bruge badesko.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: