Indtast dit søgeord

Hårprodukter som shampoo, mousse eller spray kan udtørre hår og hovedbund og øge problemerne med skæl. Foto: Shutterstock

Hårprodukter som shampoo, mousse eller spray kan udtørre hår og hovedbund og øge problemerne med skæl. Foto: Shutterstock

 Den rette skælshampoo kan i de fleste tilfælde faktisk række som behandling.  Foto: Shutterstock

Den rette skælshampoo kan i de fleste tilfælde faktisk række som behandling. Foto: Shutterstock

Skæl er i bund og grund døde hudceller, der løsner sig fra din hovedbund. Døde hudceller fjernes fra kroppen hver eneste dag. Foto: Shutterstock

Skæl er i bund og grund døde hudceller, der løsner sig fra din hovedbund. Døde hudceller fjernes fra kroppen hver eneste dag. Foto: Shutterstock

Alt om skæl – årsag, symptomer og behandling af skæl

Skæl kan ramme de fleste mennesker, og almindelige symptomer på skæl er synlige små og hvide skæl i håret, hovedbunden og på tøjet. Skæl kan føles ulækkert, men kan behandles for at mindske ubehaget.

Reklame:

Skæl er ufarligt, men mange mennesker synes, at det er besværligt, især når skællene kan ses. Afhængig af den underliggende årsag kan du også opleve andre problemer i hovedbunden. Både kvinder og mænd får skæl, men det er noget mere almindeligt hos mænd.

Hvad er skæl?

Skæl er i bund og grund døde hudceller, der løsner sig fra din hovedbund. Døde hudceller fjernes fra kroppen hver eneste dag.

Når der løsnes så mange døde hudceller fra hovedbunden, at vi kan se dem med det blotte øje, kaldes det skæl.

Tre almindelige myter om skæl

 • Skæl smitter -> Skæl smitter ikke.
 • Skæl er et tegn på dårlig hygiejne -> Skæl har intet med hygiejne at gøre, dog er det vigtigt at have et godt helbred generelt og at være god ved håret.
 • Skælshampoo virker ikke -> Den rigtige skælshampoo kan i de fleste tilfælde faktisk være tilstrækkelig som behandling. 

Hvad skyldes skæl?

Man er ikke helt sikker på, hvorfor vi får skæl, men en teori er, at det i de fleste tilfælde er en gærsvamp ved navn pityrosporum ovale. Hos voksne findes denne gærsvamp faktisk overalt på huden og endda i hovedbunden. At vi har svampe på kroppen er i sig selv helt normalt og ikke altid noget, der skal gøres noget ved. Normalt er din krop selv i stand til at regulere tilstedeværelsen af svamp, men i nogle tilfælde kan der være ubalance i kroppen, immunforsvaret kan være svækket, eller ubalancen kan skyldes hormonforandringer eller for eksempel penicillinbehandling.

En god grobund for svamp er kroppens produktion af talg, der i sig selv er et naturligt smøremiddel og beskyttelse af din hud. En almindelig underliggende årsag kan være øget produktion af hormoner, og derfor er det almindeligt, at for eksempel personer i teenageårene lider af skæl. Uanset hvad, kan kroppen reagere ved at producere flere hudflager, der kan føre til skæl, når mængden af svamp stiger. Skæl ses normalt fra puberteten og er mere ualmindeligt efter 50-års-alderen.

Nogle almindelige årsager til, at du kan få skæl

 • Gærsvamp – findes normalt på huden. Har du gærsvamp i store mængder, kan kroppen reagere ved at producere flere hudflager end normalt.
 • Stærke hårprodukter – hårprodukter som shampoo, mousse eller spray kan udtørre hår og hovedbund og øge problemerne med skæl. Brug derfor milde, parfumefrie hårprodukter, hvis du lider af skæl.
 • Stress og træthed – skæl forværres ofte ved sygdom, træthed og stress.

Hvilken type hovedbund giver skæl?

Skæl kan opstå, uanset om din hovedbund er tør og mangler fedt og talg, eller om den er fedtet og har for meget af netop fedt og talg. Forskellen kan også være, at tør skæl har tendens til at falde ned på skuldrene, og fedtet skæl sætter sig fast i hovedbunden. Fælles for begge typer hovedbunde er, at hovedbunden bliver irriteret og har tendens til at klø.

Eftersom en irriteret hovedbund kan forårsage skæl, skal du være opmærksom på, at hovedbunden har brug for luft, og for eksempel undgå at have hue på hele dagen.

Andre underliggende årsager til skæl:

 • Selvom årsagen til skæl i de fleste tilfælde er ufarlig, kan der være andre årsager til, at man får skæl:
 • Hududslæt, skæleksem, seboroisk eksem.
 • I forbindelse med hudsygdommen psoriasis.
 • Hvis du lider af ringorm.
 • Små børn og spædbørn kan lide af arp, en type skæleksem, der ikke er skæl.

Der findes også en række andre sygdomme, der kan give skæl, for eksempel fordi dit immunforsvar af en eller anden grund er svækket. I langt de fleste tilfælde er det dog helt ufarlige årsager, der ligger til grund for skæl.

Behandling af skæl

Det er sjældent nødvendigt med mere avanceret undersøgelse af almindeligt skæl, andet end hvis man har mistanke om en eller anden underliggende årsag. Skæl er irriterende, og man skal være klar over, at det kan være tilbagevendende og kan være svært at slippe helt for. Behandlingen skal derfor dels mindske problemerne og dels forhindre, at de kommer tilbage.

Behandling af skæl

 • Hvis flagerne er større, og problemerne ikke er så alvorlige, kan du i første omgang forsøge at behandle ved at vaske hår og hovedbund med en mild skælshampoo.
 • Hvis det ikke hjælper, skal du muligvis behandle med en speciel shampoo, som kun fås på apoteket. Spørg efter råd på apoteket.
 • I mere alvorlige tilfælde kan en læge ordinere stærkere medicinsk shampoo, salve eller tabletter.

Det er vigtigt at behandle problemerne løbende i en længere periode for både at behandle og mindske risikoen for, at det kommer tilbage. Normalt er det tilstrækkeligt med punkt et eller to, en mild skælshampoo eller specialshampoo fra apoteket, som indeholder ingredienser, der bekæmper svampe og bakterier. Det er vigtigt ikke at bruge en shampoo, der udtørrer hovedbunden yderligere.

Et liv med skæl

Det er vigtigt at passe på hovedbunden for at undgå risiko for skæl. Der kan være forskellige årsager til, at du får skæl, hvor meget og hvor ofte. Du kan for eksempel tale med din frisør, hvis du har spørgsmål til hårplejeprodukter, men er du ramt af skæl, anbefales det, at du også tager en snak med personalet på dit apotek. Der kan du få yderligere råd om, hvilke produkter du kan prøve for at komme af med svampen i hovedbunden. Nogle gange kan man også få svamp andre steder på kroppen, som måske skal behandles samtidigt for ikke at sprede sig yderligere.

For at undgå skæl kan du gøre et af følgende:

 • Sørg for, at din shampoo ikke udtørrer hovedbunden.
 • Undgå så vidt muligt at bruge stærke hårprodukter, der risikerer at udtørre hår og hovedbund og forværre skæl. 
 • Brug huer og kasketter, der ikke sidder for tæt på hovedet, og bær dem ikke i unødigt lange perioder, hvis du ikke har brug for det. Det samme gælder for cykelhjelme.

Din livsstil (kostvaner, stress og søvn) kan påvirke hele kroppen og endda hovedbunden. Pas på dig selv og dit helbred, så du kan mindske risikoen for at blive ramt af flere forskellige lidelser, ikke kun skæl. Er problemerne tilbagevendende eller tiltagende, eller føler du, at du har prøvet det meste, så kontakt lægen for at få en nærmere udredning og eventuel behandling.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: