Indtast dit søgeord

Skæl kan være psoriasis. Årsager. At leve med sygdommen

Skæl kan være psoriasis. Årsager. At leve med sygdommen

Har du opdaget små, hvide hudflager på dit mørke tøj? Eller oplevet en særligt generende kløe i hovedbunden? Har du, eller har du tidligere haft, psoriasis noget sted på kroppen, da er der stor grund til at være mistænksom.

Reklame:

Du kan have psoriasis i hovedbunden. For mange er det ikke helt nemt at finde denne diagnose, og du har måske endda slet ikke tænkt på denne mulighed. Hvis du har langt eller tykt hår, ser du ikke huden i hovedbunden og kan ikke afgøre om der er noget der ser anderledes ud.

Det kan være svært at skelne imellem psoriasis i hovedbunden og skæl. Det eneste der kan konstateres, er en irriterende kløe i hovedbunden.

Du kan have psoriasis i hovedbunden

Mange der allerede lider af psoriasis andre steder på kroppen, kan også få det i hovedbunden. Men du kan også få psoriasis i hovedbunden, uden at have det andre steder på kroppen. Det handler blot om at få stillet den rette diagnose.

Fire korte spørgsmål

 

  1. Lider du ofte eller konstant af nogen form for kløe i hovedbunden?
  2. Finder du små, hvide flager på dit tøj, der kommer fra håret?
  3. Hvis du kigger efter, kan du da se nogle klart afgrænsede røde områder omkring hårgrænsen på ørerne, panden eller andre steder?
  4. Har du i dag psoriasis andre steder på kroppen?

 

Hvis du kan svare ja på et eller flere af disse spørgsmål, kan du have psoriasis i hovedbunden og bør kontakte en læge, så du kan blive undersøgt nøjere og blive hjulpet.

Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis i hovedbunden kan, ligesom psoriasis andre steder på kroppen, gå i dvale. Det vil sige at symptomerne til tider blusser op, og i andre perioder kan du være symptomfri. Symptomerne på psoriasis i hovedbunden er primært afskalning der hvor psoriasisskællet findes, samt en generende kløe. Sværhedsgraden af symptomerne opfattes ofte forskelligt fra person til person.

At skelne mellem psoriasis i hovedbunden og skæl er ikke let, især hvis du ikke har sygdommen andre steder på kroppen. De ramte områder har tendens til at vise sig som skarpt afgrænset fra resten af huden, så du kan tydeligt se enkelte røde plamager på huden. Skæleksem er mere diffust spredt over hele hovedbunden. Så: psoriasis: klart afgrænsede, rødlige plamager. Skæl: diffuse områder i hovedbunden med tørre hudflager.

Psoriasis er en inflammatorisk sygdom, der i øjeblikket ikke kan helbredes, men man kan behandle forskellige typer af denne sygdom – herunder psoriasis i hovedbunden.

At tale med sin læge er vigtigt. Hvis du har mistanke om psoriasis i hovedbunden, er det godt at have en diagnose og en behandlingsplan. Hvis du allerede har psoriasis i en eller anden form, udelukker det ikke at du kan have psoriasis i hovedbunden. Det er også nyttigt regelmæssigt at drøfte, hvordan du kan optimere din nuværende behandling eller ændre din behandlingsplan.

I dag findes der mange gode præparater til behandling af psoriasis i hovedbunden. Da psoriasis er kronisk, må du lære at leve med behandlingen, og derfor er det vigtigt at du føler dig tryg ved de præparater du anvender. Derfor er det også vigtigt, at du får udskrevet præparaterne af din læge, så du selv kan dosere når der er brug for mere af det i perioder.

Kun de udsatte områder skal behandles

Det er vigtigt at tilføje huden fugtighed, når det drejer sig om at behandle psoriasis. Behandling af hovedbunden kan være en smule vanskeligt, især føler mange sig utilpas ved at brug blødgørende salver i håret, da det kan opleves som om håret er fedtet. I dag findes der præparater, der er som en gel, så du ikke behøver at have følelsen af at have salve i håret.

Det er vigtigt at få smurt de angrebne områder. Det kan være ekstra svært, hvis man har langt eller tykt hår. Det første man som regel gør, når det drejer sig om psoriasis i hovedbunden, er at fjerne skællen med en slags olie eller lotion. Efter forbehandlingen behandler du skællen med et præparat, det kan være creme, gel eller salve. Hvis du bruger gel, kan du spare forbehandlingen og nøjes med den ene omgang behandling.

Ved behandling handler det om at få blødgjort den angrebne hud og få de rødlige plamager, som er din psoriasis, frem. Det er disse plamager, der skal behandles, ikke resten af huden. Ud over diverse smørelser, findes der også en mild form for røntgenstråler, ”Bucky”, som kan anvendes i særligt svære tilfælde.

Du og din læge kan i fællesskab finde frem til en god behandling, og det er en god ide regelmæssigt at konsultere lægen, så du kan være sikker på at få den bedste og nyeste behandling.. Der kommer hele tiden nye præparater, og du kan via din læge få besked om, hvordan du bedst behandler din psoriasis i hovedbunden.

Løft sløret for psoriasis i hovedbunden

Ingen form for psoriasis er smitsom. Man kan altså sagtens bede om hjælp eller hjælpe nogen med at få smurt hovedbunden ind. Man kan også sagtens gå til frisør, farve hår og så videre, selv om man har psoriasis i hovedbunden. Mht. hårfarvning skal du dog kontrollere, at du ikke har sår i hovedbunden, da farven er kemisk.

Hvis du er usikker på om du kan få farvet eller permanentet dit hår, så spørg din læge. Psoriasis i hovedbunden påvirker ikke din hårvækst.

Skaldede pletter, rødlige områder med skæl og flager på tøjet er noget, der kan ses. Psoriasis er for mange ikke en usynlig lidelse, og derfor bør ens omgivelser informeres om at det ikke smitter, og hvordan det er at leve med denne sygdom.

I nogle perioder kan du være symptomfri, og andre gange kan det være rigtig svært. Ved at finde den rette behandling kan du slippe for mange af symptomerne. At øge folks viden om sygdommen kan også ses som en del af behandlingen. Der findes også organisationer, hvor du kan møde andre mennesker der også lider af psoriasis.

Du bør kunne ranke ryggen og leve et normalt liv, selvom du har psoriasis i hovedbunden – eller noget andet sted på kroppen!

Fakta om Psoriasis

  • Det er en arvelig, kronisk sygdom, der kan ramme både hud og led.
  • Både hud- og ledproblemer skyldes inflammatoriske processer, der kan skabe forstyrrelser i immunsystemet.
  • Vi ved i dag, at psoriasis er en lidelse, der kan påvirke mange organer i kroppen.
  • Der er sammenhæng mellem psoriasis og hjerte-kar-sygdomme, fordøjelsesproblemer og øjensygdomme.
  • Der er i øjeblikket ingen behandling, der kan behandle psoriasis, men en god, individuelt tilpasset behandling giver ofte gode betingelser for et godt liv.
  • Der er klare forbindelser mellem psoriasis og livsstilsfaktorer. En sund vægt, motion, ingen rygning, moderat alkoholindtag og god hvile er godt for alle mennesker, men især vigtigt for mennesker med psoriasis.

Kilde: www.psoriasis.dk / Psoriasisforbundet.se

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: