Indtast dit søgeord

Bucky-behandling (blød røntgen)

Bucky-behandling (blød røntgen)

Reklame:

Historik

Buckybehandling eller blød røntgen, er en effektiv måde til at afhjælpe nogle genstridige hudsygdomme på. Det er den tyske læge, Dr. Gustav Bucky, der opfandt den i 1928. Den bliver anvendt af mange hudlæger mod hårdfør eksem og psoriasis på kroppen, hænder, fødder eller i hårbunden, men det er også udbredt at bruge mod mosaik vorter. 

Hvad er Buckybehandling?

Buckymaskinen udsender bløde røntgenstråler. Strålerne ligger lige på grænsen mellem røntgen og ultraviolet lys. Metoden kan være med enten kortbølget eller langbølget lys. Det er begrænset hvor langt ned strålerne kommer i huden. Mindre end en mm. Hvor meget huden påvirkes, kommer an på hvilken hudsygdom der er tale om. Underliggende væv påvirkes ikke.

Hvordan bliver man behandlet?

Det er vigtigt at man blødgør huden, så den ikke skaller af. Hvis der er tykke afskallinger, kan de bløde røntgenstråler ikke trænge igennem og man opnår ikke det ønskede resultat. Der ordineres ofte egnede keratolytiske midler inden Buckybehandlingen.

Indledningsvis bliver der anvendt steroider, som skal påføres regelmæssigt på huden. Hvis der sker en forbedring, vil dette indgå i behandlingen. Der bliver set på hvert enkelt hudområde med eksem, og Buckybehandlingen fastsættes herefter.

Behandlingstiden på hver plet er meget kort. Man får for det meste en serie behandlinger, som regel en gang om ugen i ca. 5-6 uger. Nogle skal dog have flere behandlinger. Hvis sygdommen skulle komme igen, kan Buckybehandlingen genoptages efter ca. et halvt år.

Bivirkninger

I nogle tilfælde kan man få rødme i huden og smerter efter Buckybehandlingen, det kan føles ligesom man er blevet solskoldet. Rødmen forsvinder som regel ligesom ved en solskoldning. Hvis man har let ved at blive brun af solen, kan man få nogle pigmentforandringer efter behandlingen. Dette forsvinder også efterhånden. Behandlingen forårsager ikke hårtab, da de bløde røntgenstråler ikke når ned til hårsækkene. Nogle personer kan få et blåt mærke på det behandlede område. Dette er ufarligt. Behandlingen ordineres kun af hudlæger med uddannelse og erfarenhed indenfor dette område og udføres af specialuddannet personale. Buckybehandlingen er givet i mange år på de store hudklinikker og anses for at være en sikker og gennemtestet metode. I årene 1949-1975 var der en stor kontrol af 14.000 sager, hvor der var behandlet med Bucky på Karolinska Sygehus i Sverige. Her kunne man ikke påvise nogle risici med behandlingen. Den svenske Radiation Protection myndighed, der udsteder tilladelsesbeviser, kontrollerer jævnligt alle Buckyapparater, så strålernes effekt altid er korrekt. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: