Indtast dit søgeord

ØdeAtopiske vinterfødder er en svær hudsygdom, som oftest rammer børn mellem

ØdeAtopiske vinterfødder er en svær hudsygdom, som oftest rammer børn mellem

Atopiske vinterfødder. Hvordan man behandler det.

Atopiske vinterfødder er en svær hudsygdom, der oftest rammer børn mellem 4 – 12 års alderen.

Reklame:

Hvad er atopiske vinterfødder?

Børn der rammes af vinterfødder, får ofte en bleg, blank, tør og rød hud med dybe sprækker, som kan være meget smertefulde. Som regel er det fodsålen, forfoden og området omkring storetåen som er værst udsat, huden mellem tæerne går ofte fri. Hos de fleste spreder det sig også til hælen.  

Næsten alle der er rammes af atopiske vinterfødder, oplever sprækker i huden som kan være meget smertefulde og generende. Barnet kan være så generet af smerterne, at det ikke er muligt at dyrke sport og idræt. Nogle oplever også en svær kløe. 

Årsager

Vinterfødder kan forekomme sammen med andre atopiske sygdomme, som f.eks. astma, høfeber og atopisk eksem (børneeksem). Det ses derfor at børn med vinterfødder også lider af en anden atopisk sygdom, dette gælder dog kun for de færreste. Der er intet der tyder på at hudlidelsen skulle være forårsaget af hverken allergi eller svamp. Lignende symptomer kan hos nogle også forekomme på håndfladerne. 

Hvis man døjer med, eller tidligere har døjet med atopiske vinterfødder, bør man undgå at bruge for varme og tætsiddende sko og støvler, især dem som er lavet af syntetisk materiale. Det er vigtigt, at huden kan ånde i skoen. Hvis indeklimaet er for tørt og varmt vil det kun forværre tilstanden. 

Forløb

Sygdommen varer ofte flere år og forværres betydeligt om vinteren. Deraf ordet vinterfødder. Nogle børn er meget besværet af lidelsen i flere år, men den aftager med alderen og forsvinder til sidst helt. 

Behandling

Det er desværre svært at behandle sygdommen, men der er flere ting man selv kan gøre for at lindre symptomerne. Det er vigtigt at undgå tætlukkede sko og støvler. Benyt altid en åndbar sko eller støvle, og lad fødderne få luft når det er muligt. Det er en god ide at smøre barnets fødder, både morgen og aften, med en fed fugtighedscreme eller salve, især efter at barnet har været i bad. 

Man kan med fordel smøre fødderne ind i en fed salve eller vaseline til natten og give barnet en bomuldsstrømpe på. Når barnet skal i bad, er et bad under bruseren at foretrække frem for et karbad. I svære tilfælde med rødme og en svær kløe, kan lægen vælge at behandle med en kortisoncreme. Hvis der er opstået meget dybe sprækker, bør man rense disse for at undgå infektioner. En regelmæssig og god daglig hudpleje, og at undgå for varme og lukkede sko, er den vigtigste og bedste behandling. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: