Indtast dit søgeord

Vitiligo (pigmenttab) behandlingsformer

Vitiligo (pigmenttab) behandlingsformer

Vitiligo er en almindelig hudsygdom med flere store, kridhvide pletter (bld 1) i huden, hvilket rammer ca. 1 % af befolkningen.

Reklame:

Vitiligo kan optræde i alle aldre, selvom den normalt begynder omkring 20-års alderen. Vitiligo er en ufarlig tilstand, som først og fremmest er socialt og kosmetisk generende. De behandlingsmuligheder der findes for vitiligo, kræver en stor indsats over lang tid og giver varierende resultat, forskelligt fra person til person og fra kropsdel til kropsdel.

Klinisk billede 

Normalt opstår der symmetrisk fordelte hvide pletter ud over kroppen. Pletterne kan variere i størrelsen. De sidder ofte over knæene, ved håndleddene, i armhulerne, i lysken og rundt om øjnene, men kan optræde hvor som helst.

Halvsidet udbredelse begrænset til kun et enkelt hudområde, anses for at være en særlig form for vitiligo (segmentært vitiligo) og er særligt svær at behandle.

Sygdomsårsag

Hudens særlige pigmentdannende celler (melanocytter) angribes af kroppens immunforsvar og forsvinder. Der findes flere teorier om baggrunden til dette. Normalt anses årsagen for at være en såkaldt autoimmunitet, d.v.s. at kroppen bliver overfølsom over for sit eget væv og i dette tilfælde over for de pigmentdannende celler. Man regner med at der kræves både et arveligt anlæg såvel som en udløsende faktor for at få sygdommen.

Mange patienter beskriver, at der opstår nye pletter i forbindelse med en anden sygdomstilstand eller svær stress. Hudafskrabninger, revner og andre hudskader f.eks. skoldning efter for kraftig solbadning, kan være ophav til nye pletter. Hos personer med vitiligo kan der noget oftere end hos andre forekomme visse sygdomme samtidig f.eks. dysfunktion i skjoldbruskkirtelen, diabetes eller en speciel form for blodmangel, såkaldt perniciøs anæmi.

Forløb 

Selvom forløbet varierer meget, er det almindeligt at en pludselig opståen af en eller flere pletter bagefter følges af en mere stabil periode med ingen eller kun få nye pletter. Sådanne perioder kan veksle med længere eller kortere mellemrum. Stabile perioder kan vare mange år. Tegn på lidt pletvis forekomst af pigment, kan sommetider ses efter længere tids mere intensiv solbadning, f.eks. i udlandet.

Behandling

Selvom de mere yderligt beliggende melanocytter er forsvundet, findes der ofte en reserve tilbage i bunden af hårsækkene dybt nede i underhuden. Denne reserve kan sommetider aktiveres med medicinsk lysbehandling (f.eks. PUVA, UVA eller UVB med TL01 lamper). Først efter mere end 20 behandlinger begynder der at vise sig tegn på forekomst af pigment, først som små, brune prikker (bld 2), hvilket senere ved fortsat behandling langsomt bliver større og i bedste fald kan flyde sammen. Fuldstændig efterpigmentering kan normalt ikke opnås på alle områder, selvom visse pletter kan reagere meget positivt på behandlingen.

Kun visse former for vitiligo kan behandles med lysbehandling. Visse hudområder, ligesom visse personer, reagerer bedre end andre på lysbehandling. Vitiligo på hænder og fødder reagerer som regel dårligt på behandlingen. Din hudlæge kan give råd om behandlingsmulighederne i hvert enkelt tilfælde. Generelt bør en sådan lysbehandling dog gives over meget lange tidsperioder, hvilket kan være to gange om ugen i et eller flere år. For en tilfredsstillende efterpigmentering kan det tage op til 100-300 behandlinger. Fortsat behandling kan ikke forhindre, at nye pletter samtidig opstår, hvis sygdommen bliver aktiv. Behandlingen er heller ikke definitiv, og tilbagefald eller nye pletter kan opstå længere fremme, hvis sygdommen igen bliver aktiv. Andre, mere usædvanlige, behandlingsformer for vitiligo er også blevet afprøvet og kan forsøgvis forekomme på visse klinikker.  

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: