Indtast dit søgeord

Bleeksem.Behandling

Bleeksem.Behandling

Hos børn og i særdeleshed hos spædbørn, har huden kun haft ganske kort tid til at udvikle sig, og den er meget mere sart og følsom end hos voksne. Derfor er såkaldt bleeksem meget almindeligt. 

Reklame:

Eksem er sjældent farligt, men bør behandles for at undgå generende kløe og irritation. Bleeksem er som navnet antyder, begrænset til den periode af et barns liv, hvor det går med ble. Denne periode varierer naturligvis fra barn til barn, og nogle er tvunget til at bruge ble senere i livet, f.eks. på grund af handicap. 

Eksem og svamp

Huden under bleen bliver let irriteret og årsagen er klar. Selvom barnet vaskes ofte, kan fugt, urin og afføring irritere den fine babyhud. Fugt og varme kan forårsage gærsvampen candida, som kan forværre eksemen. 

Svamp kan voksne i selve eksemen og har følgende kendetegn:

  • Eksemen er væsentligt rødere.
  • Eksemen er mere skinnende, ser værre ud og spredes. 

Almindelige former for bleeksem er som regel lette at diagnosticere. 

Nogle råd til at undgå bleeksem.

Du kan undgå at dit barn får bleeksem ved at følge disse fire enkle råd: 

1. 
Af med bleen! At gå uden ble en gang i mellem er sundt for din babys hud og kan også hjælpe til at forebygge bleeksem. 

2. 
Vælg ble omhyggeligt! Urin og afføring kan forværre bleeksem. Vælg derfor en ble med god absorbering. Vælg også en ble, som ikke sidder for stramt, så der er luft mellem huden og bleen. En ulempe ved moderne bleers gode absorberingsevne er, at børn ofte har den samme ble på længere tid af gangen. Det kan blive for varmt og fugtigt. 

3. 
Vask fornuftigt! 
Selvfølgelig skal en barnenumse vaskes med sæbe en gang imellem, men det er sundest at undlade at gøre det for ofte. Sørg for at bruge en mild, uparfumeret sæbe og skylle grundigt efter med lunt vand. Sørg altid for at mærke på vandet før du vasker dit barn. Vandet må hverken være for varmt eller for koldt. 

4. 
Fugt! Brug parfumefri babyolie i badevandet og hav en fugtighedscreme eller lotion klar til efter du har badet barnet. 

Behandling af bleeksem

Bleeksem kan give kløe og irritation. Der er egentligt kun ét middel, der effektivt kan behandle svære tilfælde af hududslæt, nemlig kortisonbehandling af huden. Man behandler oftest over længere perioder for at undgå at eksemet kommer tilbage, og for at undgå svampeinfektioner. 

Man kan langsomt nedtrappe behandlingen, ved gradvist at mindske hyppigheden af påsmøringer. Alternativt kan man finde præparater af forskellige styrker, for at optimere behandlingen og stadig smøre på ofte. 

Hvad skal man være opmærksom på ved bleeksem?

Det vigtigste er at forebygge bleeksem. Det gøres bedst ved at sørge for at barnets hud er velfugtet, særligt efter bade. Følg vores råd – sørg for at barnets hud får luft og undgå at bruge sæbe, som er forkert til barnets sarte hud. 

De fleste, hvis ikke alle, børn lider af bleeksem og det er mere generende end det er farligt. Det kan forebygges og behandles. Det vigtigste er at du som forælder, er bevidst om hvad bleeksem er og hvad du kan gøre ved det!

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: