Indtast dit søgeord

Mange kønssygdomme giver kun få eller ingen køngener, hvilket kan gøre dem svære at opdage..

Mange kønssygdomme giver kun få eller ingen køngener, hvilket kan gøre dem svære at opdage..

Almindelige kønssygdomme. Symptomer.

I denne artikel  fortæller vi mere om den kedelige side ved seksuelle kontakter, nemlig kønssygdomme. Du kan læse kort om de mest almindelige kønssygdomme, samt om hvad du gør hvis du har - eller har mistanke om at du har - en kønssygdom.

Reklame:

Kønssygdomme, seksuelt overførte sygdomme, spredes via seksuelle kontakter og smitter via kønsorganerne, munden eller endetarmen. Visse kønssygdomme, som hiv og syfilis, smitter også gennem blod. Risikoen for at få kønssygdomme er størst, hvis man har vaginalsamleje eller analsamleje, og flere kønssygdomme overføres også gennem oralsex. For at reducere risikoen for at få kønssygdomme kan man anvende kondom og i visse tilfælde som med for eksempel kondylomer endda vaccinere sig i forebyggende øjemed.

Mange kønssygdomme giver kun få eller ingen gener, hvilket kan gøre dem svære at opdage. Til tider mærker man slet ikke at man er blevet smittet. Hvis man har haft ubeskyttet sex, er det altid godt at gå hen og blive testet, uanset om man mærker symptomer eller ej. Jo flere seksuelle partnere man har, desto større er risikoen for at få kønssygdomme.

Nogle almindelige kønssygdomme

Kondylomer

Hvordan smitter det? Kondylomer smitter ved sex og samleje og er svært at beskytte sig helt imod. Kondom er ofte ikke en tilstrækkelig beskyttelse, men man kan vaccinere sig imod kondylomer. Dette skal dog gøres inden man får virussen! Hvad angår livmoderhalskræft skyldes det ofte andre typer af HPV-virus end dem som forårsager kondylomer. Der findes over 100 forskellige typer af HPV-virus, nogle forårsager kun vorter og er ufarlige, andre er “farlige” og kan forårsage for eksempel livmoderhalskræft. Kondylomer kommer mest af de “ufarlige” typer HPV-virus.

Symptomer? Kondylomer opdages ved, at man får vorter på eller rundt om kønsorganerne. 

Behandling? Kondylomvorterne kan behandles med receptpligtig medicin imod kønsvorter. 

Gonorré

Hvordan smitter det? Gonorré kommer af bakterier, som kan give infektioner i kønsorganerne, men også i hals og endetarm.

Symptomer? Det mest almindelige er et gulligt og ildelugtende udflåd, og  det svier meget, når man tisser.

Behandling? Gonorré behandles med antibiotika. Behandlingen er gratis.

Klamydia

Hvordan smitter det? Klamydia skyldes bakterier og smitter via sex og samleje. 

Symptomer? De mest almindelige symptomer hos både mænd og kvinder er, at det svier når man tisser.

Behandling? En klamydiainfektion kan altid kureres, og behandlingen er en antibiotikakur. 

Syfilis

Hvordan smitter det? Syfilis skyldes en bakterie og smitter gennem seksuelle kontakter. 

Symptomer? I den første periode opstår der sår på kønsorganerne. Derefter kan man få feber, ondt i halsen og rødlige udslæt. Det er vigtigt at søge læge straks.

Behandling? I de tidlige stadier kan syfilis behandles med antibiotika.

Genital Herpes

Hvordan smitter det? Genital herpes er en virussygdom, som smitter via sex. 

Symptomer? De første symptomer kommer, når virussen aktiveres. Der kommer rødme, kløe og svien omkring kønsorganerne.

Behandling? Ved kraftige smerter kan receptfri, smertestillende medicin hjælpe.

HIV

Hvordan smitter det? Hiv smitter via kropsvæsker og blod. Det mest normale er, at smitten overføres via samleje.

Symptomer? De mest almindelige symptomer ved den såkaldte primærinfektionen er en periode med feber, ondt i halsen, hævede lymfekirtler, forskellige hududslæt og svampeinfektion i munden.

Behandling? Der findes i dag ingen behandling, som kan helbrede Hiv/Aids og fjerne infektionen fra kroppen, men effektiv, antiretroviral medicin kan reducere mængden af virus i kroppen og bremse sygdommen.

Oplysningspligt

I Danmark er der oplysningspligt for visse smitsomme sygdomme. Visse kønssygdomme (gonorré, HIV, klamydia og syfilis) er omfattet heraf. Har man mistanke om at man kan være smittet med en af disse kønssygdomme, har man pligt til straks at søge læge. Desuden skal de seksuelle partnere som kan være smittede, informeres.

Søg læge

  • Hvis du haft sex uden kondom og vil testes. 
  • Hvis du mener du kan være smittet med en kønssygdom. Får du oplysninger om at en af dine (tidligere) seksualpartnere er blevet smittet, skal du ligeledes gå til lægen.

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: