Indtast dit søgeord

Kraftig menstruation. Hvor meget er “for meget”?

Kraftig menstruation. Hvor meget er “for meget”?

For de fleste kvinder er den månedlige menstruation en helt naturlig ting. For 11 % betyder det dog, at man bløder meget mere end gennemsnittet i så det begrænser dagligdagen.

Reklame:

At fungere normalt under menstruation er for de fleste kvinder en selvfølge. Visse kvinder ser det som naturligt, at man bløder rigeligt under ens menstruation, mens andre oplever det som både trættende og besværligt. For de kvinder der oplever deres kraftige menstruation som et problem, findes der hjælp.

Blødningshæmmende medicin – en hjælp til dig med kraftig menstruation

Hvis du føler at du har en kraftig menstruation, og gerne vil af med de kraftige blødninger, er der hjælp at hente. 

Tranexamsyre Pfizer er et blødningshæmmende middel i tabletform, som fåes uden recept på apoteket, og som ikke påvirker hormoner, menstruationscyklus eller ægløsning. Derimod kan den mindske menstruationsblødningen med op til 40 %. 

Tranexamsyre er den aktive komponent i Tranexamsyre Pfizer. Effekten af syren gør at blodet lettere koagulerer, hvilket betyder nedsat blødning. En almen misforståelse er, at kvinder skal bløde en ”bestemt mængde” ved menstruation. Dette er ikke korrekt. 

Når det gælder lægemidler, er det vigtigt at følge den anbefalede dosis for at opnå den optimale effekt. Tranexamsyre Pfizer kan tages højst 4 dage uden recept. Har man brug for mere, skal man tale med sin læge som vil rådgive en videre. Er man usikker på om man kan tåle dette lægemiddel, tager anden medicin eller har andre spørgsmål, kan man spørge sit apotek eller sin læge til råds.

Bløder jeg mere end normalt?

For at vide om du bløder mere end normalt, findes der nogle typiske kendetegn: Tænk over disse udsagn:

  • Jeg bløder så meget at jeg har svært ved at gå i skole eller på arbejde.
  • Jeg har brug for ekstra beskyttelse, dobbelt bind, både tampon og bind eller ble for ikke at bløde igennem.
  • Jeg er nødt til at stå op om natten for at skifte bind.

Hvis du kan svare ja til et eller flere af disse udsagn, er det muligt at du har kraftigere menstruation end normalt. Ved kraftigere menstruation kan man i værste fald lide af anæmi, hvilket kan karakteriseres ved for eksempel træthed, svimmelhed og tinnitus. Anæmi er en mere alvorlig side af kraftig menstruation, og dette skal der naturligvis følges op på. For mange kvinder er det praktiske besvær ved kraftig menstruation dog betydelig mere væsentligt.

De fleste kvinder bløder mellem 20 og 40 ml og blødning over 80 ml anses som et tegn på kraftig menstruation, selvom opfattelsen og omfanget af symptomerne varierer fra person til person. Det er vigtigt, at man spørger sig selv om man kan fungere normalt under sin menstruation, eller om den kraftige menstruation påvirker hverdagen. 

Frihed under menstruation

At få kraftig menstruation kan for mange være begrænsende. Man kan ikke rejse langt, gå ud at spise eller dyrke motion. Man går konstant rundt og er urolig for at bløde igennem, og man oplever begrænsninger i sin hverdag. Er man over 15 år og har regelmæssig menstruation, har man mulighed for at få hjælp uden recept. Man skal blot kontakte sit apotek. Naturligvis skal man altid tage kontakt til egen læge, hvis man er urolig over noget omkring sin menstruation, hvis man bløder usædvanlig meget og oplever symptomer man aldrig har haft før. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: