Indtast dit søgeord

Tør hud, hvorfor tørrer huden ud, lotion eller creme

Tør hud, hvorfor tørrer huden ud, lotion eller creme

Overhudens hornlag er unikt. Det er kroppens eneste del af et organ, hvis vandindhold afhænger direkte af den omgivende lufts fugtighed. 

Reklame:

Ved lav luftfugtighed reduceres vandindholdet i hornlaget. Et vandindhold på under 10 procent, giver direkte symptomer i form af tørhed, afskalning og revner. 

Hvorfor får man tør hud

Der findes et naturligt fedtlag i huden, som holder den blød og smidig. Hvis dette lag skades, bliver huden udtørret og man får tør hud. Huden er opbygget som en murstensmur, med fedtet som mørtelen, og keratinrige hudceller som murstenene. Fedtet beskytter huden, som en barriere. Sulfo, sæbe og andre rengøringsmidler indeholder ting, som opløser fedt, hvorved fedtet i ”mørtelen” reduceres. Resultatet er tør hud.

Jo oftere du bruger sulfo og sæbe, desto mere fedt forsvinder der fra hornlaget, og til sidst findes der ingen barriere tilbage. Huden bliver skadet og tør, og der opstår nemt eksem.

Faktorer, der har betydning for tør hud

Det er ikke kun ved sygelige forandringer, at huden bliver så tør og sprød, at den revner. Vejr og vind påvirker også hudens kvalitet. Andre årsager til tør hud er vand, sæbe og sulfo. Når det naturlige fedtlag i huden skades eller bliver tyndere, tørrer huden ud og får tendens til eksem.

Arvelighed har stor betydning for tør hud. 

Symptomer

Når huden tørrer ud, er det de yderste lag i overhuden, som rammes først. Huden skaller og revner. Der er en øget risiko for, at huden bliver betændt, hvilket igen i sidste ende kan føre til eksem, som slipper fugt ud fra underhuden.

Tør hud er en almindelig tilstand, især i løbet af vinterhalvåret, hvor der er lav luftfugtighed inden døre kombineret med kulde udenfor.

Behandling af tør hud

Hvis huden ikke får tilstrækkelig med fugt, får du tør hud. Når du vasker dig, forsvinder en del af hudens beskyttende fedt. Det er derfor vigtigt at efterfugte huden,ved at smøre den ind med en god creme, salve eller lotion.

Ved tør hud er det vigtigt, at smøre hele kroppen ind dagligt med blødgørende creme, samt altid at smøre huden ind efter bad. Blødgørende creme virker både kløestillende og hjælper med at styrke hudens forsvarsfunktion. Der findes mange forskellige typer blødgørende creme. De kan indeholde f.eks. karbamid, kogesalt, propylenglykol eller fedtsyrer. Vælg den der føles bedst for dig. Desværre kan man ikke helbrede tør hud en gang for alle, men må fortsætte med at smøre sig ind regelmæssigt. 

Blødgørende creme eller lotion?

Forskellen mellem en creme og en lotion består først og fremmest af forskellen i indholdet af vand. En creme indeholder mere fedt end en lotion, og kan føles mere fedtet og klistret. Lotion skal altså anvendes oftere end en creme for at give samme fugtbevarende effekt. Mange der bruger lotion, synes at lotionen er bedre rent kosmetisk. De kosmetiske egenskaber spiller en meget stor rolle for, om man bruger et blødgørende middel korrekt, og dermed også for om man får et godt resultat af behandlingen.

Hovedformålet med at anvende et blødgørende middel er, at øge elasticiteten i hornlaget ved at øge vandindholdet. Dette kan man opnå på to måder. Man kan anvende et blødgørende middel, som bevarer fugten i hornlaget, og/eller man kan tilføre fedt i form af for eksempel en fed creme, som reducerer vandtabet fra hudoverfladen.

Vask med lunkent vand

Ved tør hud bør man kun vaske sig med lunkent vand, og derefter smøre sig ind med blødgørende creme. Du bør smøre huden ind ofte. Hvis du har tør hud, eller hud der nemt tørrer ud, bør du smøre dig ind hver dag. Anvend det produkt, som passer bedst til din hud. Ved følsom hud bør du være forsigtig med sæbe og udtørrende rengøring. Det er normalt, at man oplever at ansigtshuden er tør, samtidig med at den føles fedtet. Det har vist sig, at det bedste behandlingsresultat for tør hud opnås gennem gentagen indsmøring i lang tid. Så snart overhuden blødgøres og bliver fri for revner, tror de fleste, at de ikke behøver at smøre sig ind længere og afbryder behandlingen. Men for at huden skal kunne komme sig helt, skal man fortsætte med at smøre sig ind, selv efter at huden får sit naturlige udseende igen.

Folk med atopisk eksem, psoriasis, tør hud, eller hud med tendens til at tørre ud, bør bruge/få recept på en stor portion blødgørende middel, sammen med rådet om at fortsætte med at smøre sig ind i flere uger efter, at tørheden og de synlige revner forsvinder. 

Hvad kan jeg gøre selv?

Tør hud er et problem, som er svært at få bugt med, men der findes meget man kan gøre for at forebygge og hjælpe. Din hud fornyr sig hver dag, og skaber en balance mellem fugtighedsgrad og elasticitet. Det er en forudsætning for, at den kan fungere som det forsvar, du behøver. Hvis du vasker dig for ofte, kan huden ikke nå at genoprette det naturlige fedtlag, og du risikerer at få irriteret og tør hud, med kløe eller eksem. For eksempel bør du ikke gå i bad mere end en gang om dagen, for at undgå tør hud. 

Huden er så følsom, at den sommetider har brug for hjælp for at bibeholde sin elastiske blødhed, f.eks. gennem en mild, blødgørende hudlotion. De som har tør hud eller hud, der nemt tørrer ud, anbefales at smøre sig ind dagligt, især efter kontakt med vand. Hænderne skal smøres ind betydeligt oftere. Det bedste er, at smøre en lille mængde tyndt ud, men gøre det ofte. Det stiller store krav til det blødgørende middel. Det skal ikke føles klistret eller ubehageligt. For folk med atopisk eksem, psoriasis eller for andre patienter, som skal indsmøre store hudområder igennem længere tid, er det blødgørende middels medicinske egenskaber vigtige.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: