Indtast dit søgeord

Strækmærker (Striae cutis atrophicae) Årsager. Kan de fjernes?

Strækmærker (Striae cutis atrophicae) Årsager. Kan de fjernes?

Det latinske ord "striae" har samme betydning som det engelske ord ”strech”, hvilket på dansk betyder stræk. Når man får strækmærker fordi huden strækkes. Den mest almindelige årsag er, at huden ikke kan følge med i det tempo man er vokset, hvis man f.eks. tager mange kilo på inden for kort tid, eller når en kvinde bliver gravid. Under en graviditet vokser maven ofte hurtigere, end huden kan følge med. Det resulterer i at huden strækkes, og der opstår strækmærker. Det samme gælder for kvindens bryster. Fænomenet ses oftere hos unge kvinder.  

Reklame:

De første tegn på strækmærker er for det meste lilla eller rødlige streger på kroppen, som kan have forskellige længder. Med tiden bliver stregerne næsten utydelige og får en hvid/grålig farve. Det kan tage flere år, før strækmærkerne ændrer udseende, og for det meste slipper man ikke helt af med dem.   

Hvem får strækmærker?

Det er ikke kun gravide kvinders maver, der kan udsættes for strækmærker. Det er også meget normalt at de forekommer andre steder på kroppen. Det kan f.eks. være på hofter, lår, overarme, ryg eller balder. Strækmærker kan ligeledes opstå i teenageårene af den fysiologiske årsag at kropsformen ændrer sig. Drenge der får strækmærker, får dem oftest på skuldre og overarme, og piger på hofterne. Denne slags går næsten altid i sig selv igen efter nogle år. 

Det er ikke helt ualmindeligt at mennesker som styrketræner, også får strækmærker på overarmene eller andre steder på kroppen på grund af at muskelmassen vokser. Andre årsager kan være en længerevarende lokal behandling med kortisoncreme eller høje doser af kortisonmedicin.

Strækmærker uden vægtstigning

Det er meget almindeligt at der opstår strækmærker i puberteten, på grund af den fysiologiske udvikling som kroppen gennemgår. Årsagen er et øget niveau af hormoner som påvirker huden. Man behøver altså ikke at tage på i vægt for at få strækmærker på hofter, lår og bryster. 

Alle og enhver kan få strækmærker, uanset vægt, selvom det dog er mere almindeligt blandt overvægtige. 

Behandling

Desværre findes der ingen behandling, hverken lokalt eller i tabletform. Der findes heller ingen form for operation, som kan fjerne strækmærker. Den slags der opstår hos unge i puberteten, forsvinder ofte igen. Strækmærker på lår og mave hos gravide kvinder mindskes også tydeligt efter fødslen. 

Der findes generelt ingen måde at fjerne strækmærker. Laserbehandling har desværre heller ikke nogen virkning. Diverse lægemidler som findes på markedet, kan heller ikke fjerne dem, så undgå derfor at købe en masse dyre produkter. Strækmærkerne bliver blegere og formindskes med tiden. Forsøger man sig med et kirurgisk indgreb, vil tilstanden kun forværres, så det anbefales ikke at lade sig operere. Det bedste man kan gøre er at lade dem være, og lade kroppen om at hele mærkerne med tiden. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: