Indtast dit søgeord

PUVA-lysbehandling.

PUVA-lysbehandling.

PUVA-lysbehandling er blevet anvendt siden 1972 og er en velkendt og afprøvet metode. PUVA-lysbehandling gives først og fremmest imod svær psoriasis, men også ved kronisk eksem og andre hudsygdomme, som er svære at kontrollere. 

Reklame:

Svære former for soleksem og anden lysfølsomhed kan også ofte med held behandles med denne type lysbehandling.

Hvad er PUVA-lysbehandling? 

PUVA-lysbehandling er en kombination af psoralenpiller (P) og langbølget ultraviolet lys (UVA). Medicinen aktiveres i huden ved belysning 1-2 timer efter pillens indtag. Belyses huden for længe, bliver man forbrændt. Derfor gives behandlingen kun af erfarent personale på særlige lysbehandlingsafdelinger. 

Særligt forsigtig dosering gives til lyshudede personer, som let bliver solskoldede.

Hvordan gives PUVA-lysbehandling?

Der findes forskellige slags psoralen piller og også en bademetode. Lægen vælger den mildeste behandling i de enkelte tilfælde, alt efter hvilken hudsygdom du har, og hvor udbredt den er. Psoralen pillerne doseres efter kropsvægt. Alle piller tages på en gang, sammen med mad, 1-2 timer før lysbehandlingen, afhængig af hvilken type pille du får. Behandlingen gives 2-3 gange om ugen. Sommetider kombineres PUVA-lysbehandlingen med anden medicin, de såkaldte retinoider (Neotigason), for at blive endnu mere effektiv. Blodprøver tages som rutinekontrol før og under PUVA-lysbehandlingen. Man giver ikke PUVA-lysbehandling under graviditet eller amning, og eller ikke til børn under 15 år. Man skal have normal lever- og nyrefunktion og ikke indtage medicin, som ikke kan tages sammen med solbadning eller lysbehandling.

Vis altid lægen den medicin, du tager eller eventuelt får udskrevet, når du starter en lysbehandling. Vær forsigtig med alkohol under behandlingsperioden.

Hvad skal jeg tænke på ved PUVA lysbehandling?

Psoralenmedicinen bliver i kroppen i op til 24 timer. Du må derfor ikke være i solen eller i solarium i den tid. Solbriller skal bruges, så snart du går udenfor, men inden døre kun, hvis du arbejder lige ved et solrigt vindue eller har stærke lysrør direkte foran øjnene. Anvend de beskyttelsesbriller, du får under behandlingen, og beskyt læberne med solstift eller zinkpasta. Det er ikke nødvendigt at belyse kønsorganerne, og beskyt også gerne ansigtet, hvis du ikke har nogen hudsygdom der. Brug blødgørende midler under behandlingen.

Psoriasispletter bør være afskallede så godt, som det kan lade sig gøre. Tykke skaller hindrer lyset i at komme igennem og læge forandringerne.

Ricisi og bivirkninger

Almindelige bivirkinger som kan forekomme, er ildebefindende, især hvis pillerne ikke tages sammen med mad. Hudrødme og blærer kan opstå, men er forbigående og lindres med kortisoncreme. Lidt kløe er almindelig under behandlingen, hvis huden bliver tør. Intensiv kløe, såkaldt PUVA-kløe, er derimod ualmindelig.

PUVA-lysbehandling, der fortsættes regelmæssigt i mange år (flere hundrede behandlinger), kan give fregner og pigmentpletter i huden, og – som ved anden overdreven solbadning – øget slitage på huden med risiko for forekomst af hudtomorer. Hvor meget PUVA der skal eller bør gives, skal altid bedømmes fra tilfælde til tilfælde og sættes i relation til sygdommens sværhedsgrad. Modermærker, som eventuelt ændrer sig under behandlingen, skal vises til lægen.

Dette skal du huske!

  • Giv aldrig medicinen til en anden person!
  • Tag aldrig pillerne sammen med sol eller solarium på egen hånd!
  • Undgå al yderligere solbadning på behandlingsdagen!
  • Hvis du får anden medicin, så spørg altid, om den kan tages sammen med lysbehandlingen!
  • Vær forsigtig med alkohol i behandlingsperioden!
  • Brug altid solbriller udendørs, gerne Polaroid®!
  • Tag altid pillerne sammen med lidt mad for en bedre effekt og for mindre ubehag!
  • Behandl ikke ansigtet og underlivet, hvis det ikke er nødvendigt!
  • Brug blødgørende cremer eller lotioner!
  • Fortæl lægen, hvis du får nogen former for besvær under behandlingen!
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: