Indtast dit søgeord

Nummulat eksem (mønteksem) sygdomsbillede og behandling

Nummulat eksem (mønteksem) sygdomsbillede og behandling

Ved denne specielle eksemform viser der sig runde, mønt-store (nummulate) udslæt, typisk på arme og ben, men af og til også på resten af kroppen.

Reklame:

Det er normalt ikke muligt at påvise nogen bagvedliggende allergier som årsag til nummulat eksem.

Klinisk billede

Udslagene af nummulat eksem begynder med små, fine blærer og knuder, som siden vokser sammen og danner velafgrænsede rødlige, skallende pletter, som nogle gange væsker på overfladen. Der er ofte mulighed for infektioner, særligt i de væskende områder. Sygdomsforløbet er ofte langtrukkent og vedholdende med forbedringer i sommerperioderne. Udslagene kan komme igen på tidligere angrebne områder. Huden er ofte meget tør, og kløen kan være generende.

Sygdomsårsager og forværrende faktorer

Baggrunden for nummulat eksem er ukendt. Det er muligt, at der er tale om flere samvirkende faktorer. Tør hud grundet for hyppige bade kan til tider være en udløsende faktor, især om vinteren. Stressfaktorer vurderes også at kunne bidrage til nummulat eksem. Personer med denne eksemform er normalt helt raske, men hvis man samtidig har problemer med f.eks. tænder, bihuler, mave eller tarm, skal der foretages en udredning af dette. Prøvetagninger plejer ikke at være til nogen hjælp ved nummulat eksem. Allergier plejer heller ikke at kunne påvises som årsag.

Behandling af nummulat eksem

Hvis huden og eksemen er tørt, er det meget vigtigt at holde de tørre områder bløde og smidige med blødgørende creme fra apoteket. Undgå at tage bad for ofte, og anvend ikke sæbe hver gang. Brug gerne badeolie. For at mindske eksemen og kløen, er det nødvendigt at anvende en middelstærk eller stærk kortisonsalve eller -creme. Væskende eksem medfører ofte at der opstår bakterier. I disse tilfælde er der behov for antiseptisk sæbe, afvaskning med sprit og påsmøring af middelstærk til stærk kortisoncreme tilsat antibakterielle stoffer. Det kan være nødvendigt at supplere med antibiotikatabletter.

I særligt alvorlige tilfælde kan det også være nødvendigt med en kur med kortisontabletter. Ved generende kløe ordineres kløelindrende tabletter, f.eks. beroligende antihistaminer. Vedholdende tilfælde af nummulat eksem kan behandles med UVB-lysbehandling to til tre gange om ugen. Når eksemen har fortaget sig, er det vigtigt, at man ikke afslutter behandlingen for tidligt. Man mindsker behandlingen og øger gradvist intervallerne mellem behandlingerne over yderligere fire til otte uger, efter aftale med den læge der står for behandlingen. Dette mindsker risikoen for at den nummulate eksem kommer igen.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: