Indtast dit søgeord

Myg og andre insekter. Risici ved bid/stik, behandling, allergi

Myg og andre insekter. Risici ved bid/stik, behandling, allergi

Bid og stik fra myg, humlebier, bier og hvepse ses oftest om sommeren. Andre stikkende insekter kan også være hestebremser og elgfluer.

Reklame:

Personer der er overfølsomme kan få alvorlige allergiske reaktioner, især fra bier og hvepse. 

Årsag til sygdommen 

Myg og andre stikkende insekter kan give ubehagelige reaktioner, men derudover kan de også sprede bakterie- og virusinfektioner. Et eksempel kan være bærplukkersyge (Ockelbo sygdom), som er virusinfektion der overføres via myg. Sygdommen giver udslæt, feber og længerevarende ledsmerter. I udlandet kan myggene være smittebærere af gul feber og malaria. Det er dog ikke samme slags myg, som findes her i norden. 

Hestebremser er store grimme fluer, der har et smertefuldt bid. Elgfluen er en lang, smal, sort, hård insekt, på størrelse med et riskorn, der i stigende grad findes i skovområder. Hunnen kaster sine vinger fra sig når hun har fundet et passende værtsdyr. Derefter kommer hun frem ved at krybe, kravle og hoppe. Der ses ofte mange elgfluer på hjorte og rådyr, men de angriber også andre dyr, og til tider også mennesker. De mest udsatte personer er bær- og svampe plukkere, løbere, skovbrugere, jægere og andre der opholder sig meget i naturen. Der er også andre ubehagelige bidende fluer, eksempelvis hestefluen.

Forløb

Det første stik mærker man som regel ikke til. Men efterfølgende kan der komme en allergisk reaktion, som viser sig i form af et voldsomt og længerevarende udslæt.  

Nogle personer er mere allergiske end andre. Hvepsestik kan forårsage voldsomme reaktioner hos overfølsomme personer.

Behandling

For at undgå at blive stukket, er forebyggelse det vigtigste. At nyde sin mad udendørs om sommeren har sin charme. Men ikke hvis der er hvepse. Man kan smøre den bare hud ind i en myggebalsam, især om aftenen og natten. Brug en langærmet bluse og lange bukser om aftenen. Myg tiltrækkes især af mørkklædte personer, og dem der sveder meget. Fluer foretrækker gule farver, hvor myg derimod trives bedst i rum med aircondition. Det anbefales at bruge et myggenet i døre og vinduer, for at undgå myg indendørs. For at beskytte sig selv mod malaria, findes der medicin man kan tage, alt afhængigt af hvilket land man rejser til. Man kan købe insektspray på bl.a. apoteket. Myter siger, at man kan indtage B-vitamin for at undgå myg, men det har vist sig at være en dårlig form for beskyttelse. Hvis det forebyggende ikke er godt nok og man skulle risikere at blive stukket, kan man tage noget antiallergisk medicin, fx antihistamin. I dag er antihistamin ikke sløvende, og man må gerne køre bil. Nogle antihistaminer er godkendt til børn, helt ned til 1 år. Nogle er mere allergiske overfor bi- og hvepsestik, her er det nødvendigt med adrenalin i en automatisk sprøjte (autoinjektor), antihistamin og kortikosteroid tabletter. 

 

Personer der har vist livstruende reaktioner på fx bistik, kan få allergenspecifik immunterapi, kendt som allergivaccinationen. Små mængder af allergener injiceres i intervaller, med langsomt stigende koncentration. Sådan lærer immunforsvaret at overvinde overfølsomheden. Hvis der opstår en reaktion ved et insektbid, så kan det minimeres med Calamine lotion eller en stærk kortison creme. Antihistaminer har lindrende effekt på hævelse og kløe.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: