Indtast dit søgeord

Man kalder de gener, som kan opstå, når du arbejder ved en computer, for musearm - det er som regel smerter i hånden og stiv nakke.

Man kalder de gener, som kan opstå, når du arbejder ved en computer, for musearm - det er som regel smerter i hånden og stiv nakke.

Musearm. Årsager og behandling

Reklame:

Musearm er en del af de direkte skader, der kan relateres til brug af computeren. Det er ofte smerter og stivhed i nakke, ryg, skulder, håndled og fingre. Symptomerne påvirker hovedsageligt dem, der arbejder intensivt med computere eller lignende.

Navnet relaterer til anvendelsen af computermus. De gentagne bevægelser man laver, kan forårsage smerter og ubehag. Det er efterhånden en folkesygdom, der er steget voldsomt i antal, mens teknologien er blevet en vigtig del af vores hverdag. Computere er tilgængelige på de fleste arbejdspladser, og mange tilbringer hele dagen foran skærmen.

Hvordan får man musearm? 

Svaret kommer af de gentagne kropsbevægelser, du gør foran computeren, når du arbejder. Man sidder ofte med hånden i en unaturlig position der belaster musklerne, – og når man så gør det i en længere periode, skader man de små grupper af muskler, som så giver smerter i hånden, når de bliver spændte og overbebyrdede. I de fleste tilfælde er en alt for lang dag, uden skift og med for få pauser, medvirkende til, at man får musearm.

Symptomer på musearm

Da diagnosen ikke nødvendigvis sidder i armen, så kan det være vanskeligt at afgøre, hvad der er symptomer og hvad der ikke er. Ofte er der dog smerter i armen, både når man bevæger sig, og når man sidder stille. Andre tegn på musearm kan være stivhed i nakken, svært ved at dreje hovedet, følelsesløshed i hænder og fingre samt spændingshovedpine. Kolde hænder kan også forekomme. 

Diagnose

Sammen med sin læge vurderer man de symptomer man har, sammen med sin sygdomshistorie, alene for at udelukke, at der er andre ting, som kan ligge til grund for smerterne. Sygdommen kræver sjældent lægehjælp i sig selv.

Behandling

Der er ikke nogen medicinsk behandling for musearm, men man skal forhindre kroppen i at blive belastet på den samme måde. Derfor giver man ofte kontoransatte strækøvelser, og hjælp til at skifte arbejdsstillinger i løbet af deres hverdag. Dette kan være medvirkende til lindring af symptomerne på musearm. Hvis man bruger en computermus, kan det være en god ide at skifte til den anden hånd engang imellem eller prøve med tastaturgenveje. Det anbefales også at holde sit håndled mere lige, og ikke sidde i samme stilling for længe af gangen. Hver 2. time bør du stå op og lave strækøvelser. Alt dette er med til at forhindre musearm og bryde det monotome bevægelsesmønster, man tit har i hverdagen. En god stol kan også være nyttig og sikre, man sidder lige op og ned foran computerskærmen og ikke hænger hen over bordet.

Mere om musearm

Musearm går over i de fleste tilfælde, hvis du foretager disse ændringer i dit arbejdsliv. Der kan dog stadig være problemer efter nogle uger – hvis det forværres, bør du kontakte en fysioterapeut, kiropraktor eller din egen læge, og få professionel hjælp til det. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: