Indtast dit søgeord

Liggesår kan komme hos patienter, der ligger ned i længere tid. Det kommer, fordi der er en øget belastning på huden.

Liggesår kan komme hos patienter, der ligger ned i længere tid. Det kommer, fordi der er en øget belastning på huden.

Liggesår (Decubitus) Hvad er det? Kan det forebygges?

Reklame:

Liggesår er en skade på huden og / eller i det underliggende væv. Hvor stort såret bliver, kommer an på hvor længe huden er udsat for tryk. Sårene kan variere, det kommer også an på hvor følsom ens hud er. 

Hvorfor får man liggesår?

Liggesår opstår, når der er konstant pres på huden. Det vil sige der hvor ens knogler presser på huden, og hvor der ikke er optimal blodcirkulation i området. De mest udsatte områder på kroppen er hælene og korsbenet. Men liggesår kan komme alle steder, hvor knoglerne sidder tæt på huden.

Hvad er symptomerne på liggesår?

De første symptomer man mærker er, at huden bliver øm og rød, eller et hudområde bliver misfarvet. Liggesår gør ufatteligt ondt. Når man er sengeliggende, opstår liggesår oftest på baghovedet, ører, baller, albuer og hæle.

I det næste stadie kan man se slidtage på huden, og der kan være revner og blærer. Hvis der bliver ved med at være tryk på huden, kan det blive dybt og gå gennem alle hudlag. Man kan risikere, at såret bliver inficeret.

Behandling af liggesår

Man mindsker risikoen for liggesår, hvis man undgår at sidde og ligge i samme stilling for længe. Hvis man ikke selv er i stand til at bevæge sig, må man have hjælp til at skifte stilling eller vende sig i sengen. Hvis huden holdes smidig og blød, kan man minimere risikoen for liggesår. Derfor er det en god idé at smøre huden ind i creme. På hæle og baller kan det være nødvendigt at afhjælpe trykket med særlig beskyttelse. Specialmadrasser kan være til stor hjælp. Man kan også minimere risikoen ved at holde huden ren og spise nærende mad. Det vigtigste er dog, at man ikke forbliver i samme stilling i længere tid, og kan man ikke selv bevæge sig, må man have hjælp til det. Dette er vigtigt at huske på, hvis man arbejder inden for sundhedssektoren. Det er også vigtigt at kontrollere, om huden skal smøres ind i creme der, hvor der er tryk på huden. 

Hvis man får liggesår, har man brug for hjælp; fx fra en sygeplejerske, der kan rense såret og eventuelt lægge en forbinding. Ofte er der brug for smertestillende medicin, inden såret bliver renset og forbundet. Hvis vævet er beskadiget, kan det være nødvendigt at fjerne det beskadigede væv, så huden kan hele ordentligt. Det er også nødvendigt, at såret bliver renset og smurt med fugtgivende creme, så det kan hele hurtigere. Hvis der ikke sker forbedring, eller det bliver inficeret, kan man få sin læge til at udskrive noget antibiotika, så huden kan hele hurtigere. 

Det er vigtigt, at man spiser sund og nærende mad, så man kan forebygge liggesår. Der kan nogle gange være brug for hjælp fra en diætist, som kan informere en om, hvilke madvarer man skal spise. Man skal altid søge læge, hvis man har mistanke om liggesår. Man kan få hjælp til pleje.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: