Indtast dit søgeord

Lichen sclerosus et atrophicus. Hvad er det? Hvordan kan man behandle det?

Lichen sclerosus et atrophicus. Hvad er det? Hvordan kan man behandle det?

Reklame:

Dette er en usædvanlig sygdom der kan ramme både hud og slimhinder, først og fremmest hos kvinder. Lichen sclerosus opstår oftest først i 40-60 års alderen, men kan ind imellem forekomme selv hos børn.

Patologi

Hos kvinder rammes ofte underlivet på og omkring skamlæberne. Huden bliver hvidlig, tynd og skør. I det angrebne område kan kraftigere hvide partier opstå, der ind imellem bliver hårde og arlignende. Hudforandringerne forårsager ind imellem stærk kløe. Der kan også opstå pletter på huden for eksempel på ryg og baller, og de er i begyndelsen rødlige. Der kan endda komme blærer. I meget sjældne tilfælde kan der ses forandringer i slimhinderne i munden og på tungen. 

Hos mænd sidder forandringerne sædvanligvis på forhuden, det yderste af penishovedet eller rundt om endetarmen. De kan dog også ses på andre steder af kroppen. Hvis den er lokaliseret på penis, kaldes sygdommen også balanitis xerotica obliterans (BXO). Navnet er, præcis som lichen sclerosus et atrophicus, en beskrivelse af den arlignende tilstand der opstår efter inflammationen. Forsnævring af forhuden eller urinrørsmundingen opstår ind imellem som en følgetilstand. 

Sygdomsårsag

Årsagen til lichen sclerosus er ukendt. Overhuden bliver først tykkere, men siden tynd og skør (atrofisk). 

Bindevævstrådene (kollagen) i underhuden angribes, ligesom de elastiske tråde.

Behandling af lichen sclerosus

Lichen sclerosus er stædig og svær at behandle. Hos børn kan den dog gå over af sig selv i forbindelse med puberteten. Behandlingen retter sig mod kløen og eventuelt samtidigt forekommende bakterie – og svampeinfektioner. Langtidsbehandling (ca. 1-3 måneder) med en meget stærk kortisoncreme (styrke 4) har vist sig at være meget effektiv. Men der kan opstå bivirkninger. Ind imellem hjælper en særlig kortisonfri eksemcreme. 

Lichen sclerosus bør kontrolleres af en hudlæge eller en gynækolog. Hvis der opstår meget hårde dele på huden eller alvorlige sår, bør der tages prøver af dette. I sådanne tilfælde kan operation være en god ide, men det skal helst undgås, da tilbagefald af lichen sclerosus er almindeligt. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: