Indtast dit søgeord

Lichen Ruber. Behandling og gener.

Lichen Ruber. Behandling og gener.

Lichen ruber er en ufarlig og ikke smitsom sygdom, der angiveligt er en del af et reaktionsmønster i huden hos mennesker der er disponerede for sygdommen. Hvad sygdommen egentligt skyldes er stadig ukendt, men det tyder på den er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunsystem er indblandet.

Reklame:

Psykiske faktorer ser ud til at kunne få sygdommen i udbrud, men også visse mediciner kan fremkalde udslæt som helt eller delvist ligner sygdommen. Lichen ruber kan forekomme hos alle voksne, men er mest almindeligt i alderen 30 til 60 år.

Klinisk sygdomsbillede

Udslættene udvikler sig oftest over en eller flere uger, og ses specielt ved håndled, ankler og underben, man kan også være spredt over hele kroppen. Lichen ruber begynder som små, fine, let blårøde og forhøjede buler, som senere flyder sammen og bliver til større udslæt i huden. De kan, især på underbenene, have en tendens til at blive tykke og skælde. Udslættene kan også sætte sig som ridser i huden, så det ser ud som om de sidder på række. Udslættet klør meget og kan være meget generende for patienten. Når lichen ruber heler, efterlader lidelsen en brun farve i huden som kan tage måneder om at forsvinde, men de blegner altid væk til sidst.

I forbindelse med lichen ruber ses der ofte også hvide strøg, eller punktformede forandringer, i slimhinderne. De er ofte mest fremtrædende i kindslimhinden, men kan også forekomme på tunge, læber eller slimhinder i underlivet. Der kan også opstå sårdannelse på det udsatte område. 

Sygdomsforløb

Hos de fleste heler sygdommen af sig selv indenfor et til to år, men den kan i nogle tilfælde vare længere. Især de forandringer der fremtræder på skinnebenene kan være længe om at hele, og det samme gælder slimhinderne.

Tilbagefald af lichen ruber er ikke usædvanligt.

Medicin der kan give lichen ruber lignende udslæt:

Der findes flere forskellige slags medicin der kan forårsage udslæt, som alle er mere eller mindre umulige at skelne fra den ægte lichen ruber.

Eksempler på medicin der kan give udslæt, der ligner lichen ruber, er oftest antiinflammatoriske midler, blodtryksmedicin, smertestillende, medicin mod epilepsi, medicin mod sukkersyge, beroligende midler og antibiotika. Udslæt der let kan forveksles med lichen ruber, er en meget usædvanlig bivirkning til de ovenfor nævnte typer medicin. Man skal dog huske på, at disse typer af medicin bruges ofte og de fleste patienter ikke oplever nogen bivirkninger i form af udslæt. 

Behandling

I dagligdagen anbefales det at undgå travlhed og stress, store mængder stærk krydret mad, høj varme og stærk sol, samt andre faktorer som er kendt for at øge kløe i huden. Kløen i sig selv, kan gøre at man kommer ind i en besværlig cirkel, hvor kløen modvirker heling og giver nye udslag. Derfor kræves det til tider, udover nedenstående behandling, også kløestillende tabletter.

Ved akutte udslæt, eller meget udbredte og kløende udslæt forårsaget af lichen ruber, kan det være nødvendigt med en kortisonindsprøjtning som behandling, eller kortisontabletter over nogle uger for at få bugt med de mest voldsomme udslæt. Derudover kan der behandles med en stærk til middelstærk kortisoncreme på de udsatte steder på huden. Behandlingen bør fortsætte over en periode på 6-8 uger, nogle gange endnu længere. Det er vigtigt ikke at afbryde behandlingen pludseligt, men i stedet at trappe langsomt ned. Derved nedsættes risikoen for tilbagefald kraftigt. Specielt udslæt på benene har en tendens til at komme tilbage. Slimhindeforandringer kræver ofte specielle behandlingsmidler, og i ekstremme tilfælde kan også andre behandlingsmetoder tages i brug.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: