Indtast dit søgeord

Anders Hallén, dermatolog

Anders Hallén, dermatolog

Hudorme. Årsag og behandling

Reklame:

Hvad er en hudorm? 

En hudorm (komedon) er en tilstopning af talgkirtlens pore, som kan fyldes af talg og pigment. Ved åbne hudorme, sidder tilstopningen ved porens åbning, og kan klemmes ud som en lille “orm”. Sidder tilstoppelsen dybere i porerne, kommer den til udtryk som en lille hudfarvet knold på huden (lukkede komedoner). Man må ikke klemme på sine hudorme. Risikoen er stor for at skade poreåbningen og sprede betændelsen – hvilket vil resultere i flere bumser. 

Årsag 

Tilstopning af talgkirtlerne er den første fase af dannelsen af akne. De porer, som ikke tilstoppes, rammes ikke af yderligere betændelsestilstand.  

Hvad kan jeg selv gøre? 

Dampbad kan udvide porerne (talgkirtlens åbning) midlertidigt, og er ikke i sig selv farligt, men det øger risikoen for betændelse og skade på huden, hvis du efterfølgende klemmer hudormene. Urter kan virke irriterende på huden og give allergi, så vær forsigtig med naturmidler, hvis du har følsom hud. Man kan midlertidigt fjerne hudormene med specielle poremasker. 

Behandling 

Man kan reducere hudormene med forskellige lokalbehandlinger mod akne f.eks. a-vitaminsyre eller adapalen. Ved regelmæssig brug kan behandlingerne også forebygge fremkosten af nye bumser. 

Hvornår bør man søge lægehjælp? 

Hudorme er en del af akne sygdommene. Man kan selv behandle sin akne med receptfri cremer og salver med benzoylperoxid. Hjælper dette ikke tilstrækkeligt, kan man prøve stærkere, receptpligtige midler. Der er hjælp at hente mod akne bare spørg din læge. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: