Indtast dit søgeord

Hold i nakken, torticollis, betyder at man har krampe i nakkemusklerne. Det kan komme meget pludseligt.

Hold i nakken, torticollis, betyder at man har krampe i nakkemusklerne. Det kan komme meget pludseligt.

Hold i nakken (Torticollis) Hvad kan man selv gøre

Når man får hold i nakken, får man en pludselig krampe i nakkemusklerne. Nakken bliver stiv, og det gør ondt. Det kan være svært at dreje hovedet på grund af krampe og smerte.

Reklame:

Hold i nakken og besvær på grund af dette kommer ofte, hvis man har lavet en hurtig bevægelse med hovedet, eller hvis man er kommet til at falde i søvn i en dårlig stilling. Nogle gange er der ingen forklaring på hold i nakken, men fælles er, at uanset årsag, går det oftest over af sig selv på nogle dage.

Hvorfor får man hold i nakken (Torticollis)?

Årsagen til hold i nakken er ofte en ensartet arbejdsstilling eller dårlig ergonomi. Nedkøling af nakken på grund af træk, for eksempel af at sidde i en bil med aircondition, kan også give krampe og smerter i nakkemusklerne. Også stress og andre psykiske problemer kan på sigt skabe spændinger i nakken, og dette kan give stivhed og smerter.

Det der normalt sker er, at hvirvlerne i nakken låser. Når dette sker, kramper musklerne rundt om. Området bliver ofte irriteret og hævet. Det er almindeligt, at smerter fra nakken stråler ud i andre dele af kroppen, så man kan få ondt i skulderen eller armen. Det er mindre almindeligt at få hovedpine. Heldigvis går hold i nakken over af sig selv, i de allerfleste tilfælde. Har man meget ondt, findes der gode smertestillende lægemidler der kan mindske smerten.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge hold i nakken?

Hvis man er en person der ofte lider af hold i nakken, findes der nogle enkle ting man kan gøre selv. Det man skal, er at styrke musklerne i nakke, ryg og mave. Det kan gøres gennem at gå ture, gå stavgang eller dyrke fitness. Hvis man har et meget stillesiddende job, er det vigtigt at side så lige og ret i ryggen som muligt. Sidder man ved computer, skal skærmen være rettet direkte mod en, med en afstand på ca. 50 cm. Man kan også se på sine sovevaner. Det er godt at have en pude med god støtte, og det samme gælder for madrassen, det er ikke godt at sove på maven, da man da belaster nakken i denne sovestilling.

Øvelser mod hold i nakken

Her er en god øvelse der kan hjælpe mod hold i nakken:

  • Lig på ryggen og hold hagen ind mod halsen, vrid hovedet til siderne. Stop lige inden man når det punkt, hvor man oplever smerte.
  • Når man er nået til det punkt hvor det gør ondt, så kan man lægge hånden mod kinden og prøve at presse hovedet ind mod hånden i 10 sekunder. Derefter vrider man hovedet til den anden side og gør det samme der.
  • Dette gør man 20 gange til hver side. Er det muligt, prøver man at øge førligheden, jo blødere musklerne i nakken bliver, men det må ikke gøre ondt.

Denne øvelse er god at lave flere gange om dagen, når man har hold i nakken. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: