Indtast dit søgeord

Håndeksem. Forebyggelse og behandling.

Håndeksem. Forebyggelse og behandling.

Udslæt på hænder og fingre skyldes ofte eksem, men det kan også skyldes en anden hudsygdom som f.eks. psoriasis. Undersøgelse af håndeksem kræver derfor en grundig sygdomshistorie og ofte en allergitest.

Reklame:

Omkring halvdelen af alle eksempler på håndeksem skyldes ikke allergi, men andre faktorer, f.eks. dehydrering, for hyppig kontakt med vand og sæbe, rengøringsmidler, lokalirriterende opløsningsmidler, acetone, olie, benzin, rengøring osv. Den såkaldte ”husmoreksem” er en form for håndeksem, der ses hos personer der arbejder fx i køkkener eller på sygehuse, men ofte også hos forældre til spædbørn, der hyppigt har våde hænder i forbindelse med barnets pleje.

Det kliniske billede

Eksem er en reaktion i huden og har samme udseende uanset årsagen. Man kan derfor ikke ud fra udseendet afgøre hvad det er, selv om en hudlæge dog kan drage nogle konklusioner af det kliniske billede. Udseendet afhænger af hvor problematisk niveauet af eksemet er. Akut opstået håndeksem er mere markant rødt og væskende, med antydninger af små eller større blærer, mens mere langvarige tilfælde har en lysere rød farve med en mere eller mindre markant afskalning.

Årsager til sygdommen:

  • Allergi
    Langvarig håndeksem skyldes i ca. halvdelen af tilfældene kontaktallergi. Disse omfatter allergi over for metaller, nikkel, kobolt, krom, gummikemikalier, balsam, olier i visse håndcremer, i appelsin- og citronskaller, parfumer, harpiks, lim m.m. Af andre eksempler kan nævnes: formalin og mørke farvestoffer. Kontakt med visse planter kan give hudirritation, hvilket kan føre til allergi. Med en prik-test kan det konstateres, om man har en kontaktallergi eller ej.
  • Slidallergi
    Dette er en almindelig årsag til håndeksem og er ikke en allergitype, men skyldes hyppig kontakt med irritationsgivende stoffer eller kemikalier, der opløser hudens beskyttende fedtlag. Denne form for håndeksem blev tidligere kaldt for husmoreksem. Denne eksem starter ofte med tørhed og små revner, først mellem fingrene, og derefter bliver det til eksem med tiltagende rødme og afskalning.
  • Atopisk håndeksem (dermatitis)
    Personer der har haft børneeksem i armhuler, knæ eller på kroppen, er mere tilbøjelige end andre til at få håndeksem som voksne, selv om eksemen på kroppen for længst er helet. Deres hud er mere følsom end andres over for hudirriterende og gentagen kontakt med fugt. Erhverv i sundhedsvæsenet og i restaurantbranchen er meget udsat for håndeksem. Direkte kontakt med fødevarer, håndtering af frugt, kartoffelskræller, grøntsager, kød og fisk m.m. kan ligge bag lidelsen.

Proces 

Håndeksem kan være meget langvarig hvis ikke årsagen bliver klarlagt, og hvis de daglige rutiner ikke laves om og en effektiv behandling sættes ind.

Forebyggelse for at undgå håndeksem er mindst lige så vigtig for at forhindre, at man får tilbagefald. Din hud er særligt følsom i 4-5 måneder efter at eksemen er blevet helbredt. Fornyet risiko er særlig stor i denne periode.

Behandling

Ud over selv behandlingen er det yderst vigtigt, at patienten omhyggeligt undgår ethvert hudirriterende og allergifremkaldende stof, samt kontakt med fugt. Det er også vigtigt konstant at holde huden blød og smidig og undgå dehydrering. Eksem behandles ofte med kortisonpræparater af forskellige styrker. Ud fra eksemens karakter beslutter lægen, hvilke midler der er bedst egnet.

I tilfælde af kronisk eksem kan medicinsk lysterapi være godt. Eksem kan nogle gange rammes af infektion, hvilket kræver behandling med antibiotika. Behandling af eksem må aldrig afbrydes brat, men skal fortsættes i længere tid. Ellers vender eksemen hurtigt tilbage. Det kan man godt komme til at glemme, når det ser bedre ud.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: