Indtast dit søgeord

Primærmedaljong

Primærmedaljong

Fransk rosen (pityriasis rosea)

Fransk rosen er en almindelig hudsygdom med ukendt årsag. Den opstår ofte på særlige årstider, forår og efterår, særligt hos skolebørn og hos teenagere. 

Reklame:

Der kan være flere tilfælde på de særlige årstider, og der kan være flere tilfælde i f.eks. en skoleklasse eller nogle gange kun et enkelt i en forsamling eller en familie, så man antager, at fransk rosen ikke er smitsom. 

Klinisk billede af fransk rosen

Sygdommen begynder typisk med en eller to 2-6 cm store, røde, skællende pletter (kaldet primærmedaljoner), med et lidt blegere og tyndere centrum. De sidder ofte på overkroppen og er større en de følgende udslet. Primærmedaljonen kommer nogle dage eller uger før de øvrige udslet. De efterfølgende pletter sidder oftest på overkroppen og sommetider på arme og ben.

Hos voksne findes de også på halsen, men kun sjældent i ansigtet. Disse udslet er mindre, omkring 1-2 cm store, ovale og rosafarvede med en lille krans af skæl. De sidder gerne langs ribbenene på ryggen, deraf navnet “juletræsudslet”. 

Sygdomsforløb ved fransk rosen

Udslettet er normalt helt symptomfrit. Sommetider kan de klø, særligt hvis de er generet af friktion, fedtede cremer osv. De kan blive højrøde og udvikle sig til let eksem, hvis de bliver behandlet hårdhændet.  Fransk rosen er således en almindelig og helt godartet sygdom, som forsvinder af sig selv indenfor 6 uger. Det er meget usædvanligt, at den kommer igen. 

Behandling af fransk rosen

Der behøves ofte ingen behandling, da fransk rosen går i sig selv igen. Hvis udslettet klør, kan man påføre et kløestillende liniment, f.eks. med zink. For at dæmpe eksem kan man give en mild kortisoncreme. Forsigtig UV-lysbehandling kan gives ved svære tilfælde. 

Man bør undgå hyppige bade og at skrubbe fransk rosen.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: