Indtast dit søgeord

Anders Hallén, hudlæge

Anders Hallén, hudlæge

Forkølelsessår (Herpes Labialis) hvad er det og hvordan kan man behandle det

Reklame:

Forskellige typer forkølelsessår kan ligne hinanden meget, men opstå af forskellige årsager og have forskellige forløb. De kan opstå af ydre påvirkning, irritation fra en skarp tand, tandproteser som irriterer, for varm mad eller drikke, eller fordi man kommer til at bide sig i tungen. Et forkølelsessår kan også skyldes infektioner, såsom vira, bakterier eller svamp, eller det kan være et symptom på anæmi. 

Nogle typer forkølelsessår kan blusse op i forbindelse med stress, træthed, stærk sol eller diverse sygdomme. Kvinder kan også opleve symptomerne i forbindelse med menstruation. 

Virus er en almindelig årsag til forkølelsessår

Forkølelsessår, forårsaget af herpes-virussen, er en ret almindelig sygdom, som cirka hver femte er ramt af. Symptomerne er små blærer med klar væske. De kan opstå på læberne, på huden omkring munden og på slimhinderne i mundhulen og kan være til stor gene. Selvom selve sygdomsforløbet er kort, kan det være til stor gene for dem der rammes, fordi det ofte gentager sig. De der lider af tilbagevendende herpessår, kender symptomerne og ved når der er et nyt udbrud på vej. Ofte opstår sårene på det samme sted, hos nogle kun en måned efter sidste udbrud, mens der hos andre kan gå flere år. 

Hvem rammes?

Mange mennesker har som børn været ramt af herpes virus og udviklet antistoffer, som gør dem immune. Nogle der har udviklet antistoffer, bliver alligevel ramt af forkølelsessår, mens andre ikke lider af herpessymptomerne, selvom de aldrig har udviklet antistofferne. Altså er det meget svært at definere præcis hvem der rammes. 

Forkølelsessår smitter

Kilden og kløe på læberne og omkring munden er som regel det første tegn på forkølelsessår. Kilden og kløe følges af rødme, hævelse og knopper, som siden udvikler sig til små blærer. I løbet af denne fase, der som regel er kortvarig, kan infektionen smitte, og man bør undgå tæt fysisk kontakt, såsom kys. 

Efterfølgende vil sårene enten udvikle en sårskorpe eller tørre ind. Hele processen kan være overstået i løbet af en uge eller to. Det er vigtigt at sikre sig, at sårene ikke inficeres af bakterier.

Solbadning kan vække virusset

Når herpesvirusset har invaderet kroppen, ligger det latent i nervesystemet. Det migrerer fra infektionsstedet via nervebanerne til en nerveknude, hvor det hviler. Fra nerveknuderne aktiveres virusset, når sygdommen igen går i udbrud. For nogle kan sygdommen ligge latent i kroppen hele livet uden at de mærker til det, mens andre rammes af forkølelsessår månedligt. 

Forkølelser, andre virussygdomme, medicin, menstruation, følelsesmæssig stress og solbadning kan aktivere virusset. For at undgå at ophold i solen fører til forkølelsessår, kan det være en god idé at beskytte læberne mod solen med solcreme, gerne i “stick”-form, og med høj solbeskyttelsesfaktor (SPF). 

Personer, som bruger kontaktlinser og lider af forkølelsessår, bør være ekstremt forsigtige ved håndteringen af linserne, så infektionen ikke overføres til øjnene. 

Hvornår bør man søge lægehjælp?

Hvis infektionen varer mere end tre uger, bør du kontakte din læge. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: