Indtast dit søgeord

Follikulitter (hårsækbetændelse)

Follikulitter (hårsækbetændelse)

Reklame:

Follikulær betændelse (follikulitter) er almindelige. Typisk får mange follikulitis på kroppen af og til, normalt på arme eller ben.

Det kliniske billede

Follikulitter ligner små bumser. Hvis man ser nøje efter, ser man ofte et lille hårstrå i midten, hvilket tyder på, at der er betændelse i hårsækken. Man kan få en enkelt eller flere follikulitter, og de klør mere eller mindre.

De skyldes en bestemt svamp (pityrosporon ovale), der viser sig som en tydelig rødmen, og de kan klø temmelig meget.

Årsag til sygdommen

Lidelsen kan opstå når immunforsvaret er svagt, eller man har en infektion eller får behandling med antibiotika. Årsagen skal søges i samspillet mellem de såkaldte mikroorganismer, som man altid har på huden. Hvis balancen er forstyrret, kan mere aggressive bakterier eller svampe udvikle sig, og dermed skabe en betændelsestilstand i hårsækkens åbning. En anden grund kan være, at huden gennem længere tid har været varm og svedig eller fedtet og fugtig pga. creme, sololie eller lignende. Ophold i et varmt, fugtigt, tropisk klima kan også være en udløsende faktor. Folk med atopisk eksem får lettere hårsækbetændelse end andre.

Der kan også opstå follikulitter som en bivirkning af behandling med binyrebarkhormoner.

Sygdomsforløb

Tilstanden er ofte vedvarende, langvarig og kræver behandling der kan genoprette den forstyrrede balance mellem forskellige mikroorganismer på huden.

Da vi altid har bakterier og svampe på huden, er der en risiko for at problemerne vil vende tilbage.

Behandling

Det er vigtigt at have en god, grundlæggende hygiejne. Tøj og håndklæder skal vaskes ofte. Til badet anbefales det at man bruger sæbe og shampoo med antiseptiske egenskaber. Hvis du bruger fugtighedscreme, bør den også være antiseptisk med stoffet propylenglycol. Udslættet skal smøres hver nat med en speciel spritholdig creme. Hvis der er mistanke om at symptomerne skyldes svampen pityrosporon, skal der gives medicin for den. Sommetider er det nødvendigt at bruge en antibakteriel creme.

Behandling med antibiotika i pilleform har kun gavnlig effekt i nogle tilfælde. I andre tilfælde kan det endda forværre tilstanden.

Det er vigtigt at behandle nye tilfælde af follikulitis. Smør et tyndt, men fast lag på de angrebne steder. Behandlingen skal ske både morgen og aften i starten, senere kun om aftenen. Til sidst smører du ikke hver dag, men måske et par gange om ugen. Senere er det ofte nok med en behandling om ugen, men i flere måneder. Stop ikke behandlingen for tidligt, for så er der risiko for tilbagefald. Ved det første tegn på hårsækbetændelse bør man påbegynde behandling med det samme!

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: