Indtast dit søgeord

En fibersprængning opstår ved, at muskelfibrene går løs, hvilket forårsager en blødning i muskelvævet.

En fibersprængning opstår ved, at muskelfibrene går løs, hvilket forårsager en blødning i muskelvævet.

Fibersprængning. Hvad er det, hvordan skal det behandles

En fibersprængning indebærer, at en eller flere muskelfibre er blevet skadet eller revet over. Derved opstår en blødning i og omkring det skadede muskelvæv. Sprængningen opstår ofte i forbindelse med idræt eller anden overbelastning. En mindre fibersprængning læges på et par uger.

Reklame:

Muskler består af en masse små muskelfibre, der er opbygget af meget tynde fibriller. Fibrillerne forbinder sig og laver en tykkere tråd, en muskelfiber, der kan trække sig sammen og strække sig ud. Disse fibre sætter sig sammen i større klynger og danner noget, der kaldes fascikler. En muskel består af flere fascikler, der er omgivet af en muskelhinde. En fibersprængning kan omfatte fra nogle muskelfibre til en hel muskel. 

Symptomer på fibersprængning

En fibersprængning gør meget ondt og kan føles som en eksplosion. Musklen svulmer op, og der kommer ofte et blåt mærke. Ved en mindre, yderligt siddende fibersprængning kan man stadig bruge musklen. Hvis musklen er revet helt over, kan man både se og mærke det. Det hæver meget.

Hvad kan forårsage en fibersprængning?

Der er forskellige årsager til at muskelfibrene skades, men det sker ofte i forbindelse med idræt eller anden overbelastning. Sprængninger kan opstå både ved kortvarig stor belastning, og ved langvarig mindre belastning af musklen. Risikoen for fibersprængninger bliver betydeligt større, hvis man dyrker idræt uden at have varmet op eller strukket ordentligt ud. Det er også vigtigt ikke at træne med en overbelastet eller træt muskel, eller for tidligt efter en anden skade.

Ved en fibersprængning opstår en blødning i muskelvævet. Jo større blødningen er, des længere tid tager det for blødningen at læges. Hvis muskelhinden ikke er gået i stykker ved skaden, vil blødningen øge trykket i musklen, hvilket også øger smerten. Hvis hinden brister, og muskelfasciklen skades, kommer blødningen ud i vævet og giver blå mærker. Dette letter trykket på musklen, og skaden læges hurtigere. 

Hvad er forskellen på en fibersprængning og en muskelkontusion (trælår)?

Et slag mod en muskel kan også forårsage en slags fibersprængning. Dette kaldes en muskelkontusion. En fibersprængning indebærer, at muskelfibrene slides over, og der opstår en slidskade i musklen. Ved en muskelkontusion opstår en knusningsskade. Et slag direkte mod musklen kan knuse fibrene og skabe en blødning i musklen. En muskelkontusion i låret kaldes et trælår.

Hvad skal man gøre ved en fibersprængning?

Ved en fibersprængning bør man først mindske hævelsen og blødningen, ved at lægge en kompressionsforbinding på det skadede område. Hold det skadede område højt, det vil siger over hjertet. Kompressionsforbindingen bør løsnes og lægges om efter 30-60 minutter for at undgå manglende ilttilførsel, og nedsat følelse i kropsdelene nedenfor det område der er forbundet. Man kan også bruge en kølepose for at lindre smerten. Men den må aldrig ligge direkte mod huden, da det kan give frostskader. Det er også meget vigtigt ikke at belaste det skadede område i dagene efter.

Helingsprocessen

En mindre fibersprængning læges oftest på et par uger, mens en større skade kan behøve flere måneders rehabilitering og kræver nogle gange en operation. Ved en mindre skade skal man hurtigt begynde at bruge musklen igen, uden at belaste den. Ved at bevæge musklen øges blodcirkulationen, hvilket mindsker hævelsen og smerterne og hjælper helingsprocessen. Det er meget vigtigt at optræne musklen, inden man belaster den igen, ellers risikerer man, at skaden kommer tilbage. Varm ordentligt op og begynd forsigtigt ved at øge belastningen gradvist.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: