Indtast dit søgeord

Erythema Multiforme. udslæt.

Erythema Multiforme. udslæt.

Reklame:

Den relativt sjældne sygdom, erythema multiforme, viser sig som et rundt ”kokarde” udslæt, ofte med en rød plet i midten, som en skydeskive. Der findes en mild og en svær grad af erythema multiforme, som både voksne, børn og unge kan få uanset alder.

Selvom at det er en form for allergisk reaktion, der udløses af en infektion eller et lægemiddel, vil årsagen til erythema multiforme i mange tilfælde forblive ukendt.

Klinisk billede

Udslættet er ofte symmetrisk. Et mildt tilfælde af erythema multiforme vil for det meste gå i sig selv i løbet af et par uger, hvor et svært tilfælde kan påvirke slimhinderne. Udslættet sidder oftest på hænder og fødder, arme og ben, men kan også blive meget omfattende. Et typisk udslæt ligner en skydeskive, med tre zoner. I midten ses et mørkerødt område, med en mere eller mindre tydelig blære. Ud for midten er der et lysere, hævet område (ødematøs), og der afsluttes med en mørkerød ring, som er skarpt afgrænset af den normale hud. 

En svær form for erythema multiforme kan påvirke slimhinderne, hvor der kan opstå store blærer. 

Sygdommens forløb

Er man ramt af en mild form for erythema multiforme, påvirkes slimhinderne meget lidt eller slet ikke, og man vil få meget få blærer. Derimod ses de tydelige ”skydeskiver”. Udslættet udvikles i løbet af et par dage, og kan vare i op til 2-3 uger. Den milde form for erythema multiforme, fremkommer oftest af tilbagevendende herpes udslæt, og opstår oftest efter herpes har været i udbrud. 

Den svære grad af erythema multiforme er mere akut og påvirker ens almene tilstand. Man får feber, kraftige forandringer i slimhinderne, samt et voldsomt og mere udbredt udslæt med blærer. Læber, slimhinder i mund og øjne, men også slimhinderne i underlivet kan påvirkes.

Behandling

Hvis den tilbagevendende herpesinfektion er årsagen, kan den let og effektivt behandles med f.eks. tabletter. Nogle gange kræver det en langvarig behandling, for tilstanden har hyppige tilbagefald. Milde tilfælde kræver kun behandling i en uges tid. 

I svære tilfælde behandles, frem for alt, en mulig infektion. Hvis det er fremprovokeret af en alvorlig lægemiddelsreaktion, gives behandling med kortison. Udslættet behandles med en tørrende- eller kølende behandling. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: