Indtast dit søgeord

Dyshidrotisk eksem. Årsag og behandling

Dyshidrotisk eksem. Årsag og behandling

Dyshidrotisk eksem er et udslæt med ukendt baggrund, domineret af blærer i forskellige størrelser. Sygdommen rammer mest midaldrende. 

Reklame:

Dyshidrotisk eksem forekommer normalt på hænder og fingre (80 %), mere sjældent på fødderne. En form med særligt store blærer kaldes vesikulos eller pompholyx. Denne form for eksem skyldes dog oftest en kraftig allergisk reaktion.

Det kliniske sygdomsbillede

Dyshidrotisk eksem begynder oftest med de klassiske små blærer langs fingrene. Derefter spreder det sig til håndfladerne med udbrud af rødme, afskalning, blærer og sår efter tidligere blærer.

Årsag til dyshidrotisk eksem 

Alle typer eksem har en vis grad af blærer. Jo mere akut eksemen er, des flere og større blærer kommer der. En bagvedliggende allergi behøver ikke at være skyld i en ren dyshidrotisk eksem. Tilstanden har navnet dyshidrotisk fordi man tidligere troede, at sved i huden kunne være årsag til eksemet, især når det dukkede op i miljøer med høj varme og fugtighed. Alvorlig psykologisk stress synes også at ligge bag nogle af tilfældene.

Omkring halvdelen af patienterne har såkaldt atopisk baggrund, dvs. de har eller har haft en tendens til høfeber, astma og eksem. Andre væskende eksemer med flere blærer (vesikulos, pompholyx) kan være tegn på en allergisk reaktion, såsom metaller, men er ikke en klassisk dyshidrotisk eksem. En svampeinfektion på fødderne kan nogle gange give blærer på fingrene og håndfladerne.

Proces

Eksemen er vedvarende og svær at behandle, den kan komme og gå for til sidst at aftage og forsvinde – ofte uafhængig af en given behandling.

Behandling af dyshidrotisk eksem

Akutte faser med mange blærer behandles med fugtige omslag og håndbade. I første omgang kræves der behandling med et stærkt binyrebarkhormon-præparat, som senere gradvist trappes ned.

Hvis eksemen er inficeret, kræves der en antibiotisk behandling. Sommetider suppleres med medicinsk lysterapi, f.eks. PUVA. Bagvedliggende stressfaktorer bør også tages i betragtning. Kontakt med hudirriterende midler minimeres, og hænderne beskyttes af handsker, også ved alt vådt arbejde.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: