Indtast dit søgeord

Diskoid Lupus Erythematosus (DLE) Symptomer og behandling

Diskoid Lupus Erythematosus (DLE) Symptomer og behandling

Diskoid Lupus Erythematosus (DLE) er en ikke-smitsom hudsygdom, som normalt opstår på bare hudområder der udsættes for sollys. Sygdommen forekommer normalt i voksenalderen (20-25 år), og er mest almindelig hos kvinder.

Reklame:

Sygdommen skal ikke forveksles med den såkaldte system lupus erythematosus (SLE) lidelse, som er en ret udbredt tilstand, der kan ramme andre organsystemer. Diskoid Lupus Erythematosus rammer normalt kun huden.

De kliniske symptomer på DLE

Diskoid Lupus Erythematosus viser sig ofte som udslæt på ansigtet eller ørerne, men kan også forekomme andre steder på kroppen. Der kan være enkelte eller flere pletter med udslæt, som ofte er op til flere centimeter i størrelse. Det er røde, velafgrænsede, tørre skællende pletter, som ofte bliver langsomt større. Normalt klør det ikke. Mere udbredte former for DLE forekommer sommetider. Helingen sker fra centrum, hvor huden bliver bleg, tynd og arret. Samtidig opstår der nogle gange nyt udslæt i kanten.

Et andet sted, hvor Diskoid Lupus Erythematosus også sommetider observeres, er i hovedbunden. Det kan påvirke hårvæksten i det ramte område.

Sygdommens årsag

Den egentlige årsag til Diskoid Lupus Erythematosus er ukendt. Den har ingen forbindelse med eksem. Solen er ofte medvirkende til at der udvikles nye udslæt, og den kan forringe de allerede eksisterende. Solen skal derfor undgås.

Omkring 50 % får det værre af sol. Andre faktorer som nogle gange kan forværre Diskoid Lupus Erythematosus, er stærk kulde, ydre skade på huden, insektbid, stressfaktorer og almindelige infektioner i kroppen, som f.eks. influenza. Enkelte får det værre i forbindelse med menstruation.

Sygdomsforløbet

Diskoid Lupus Erythematosus er godartet, men den har en tendens til at fortsætte i mange år, med perioder af nye, aktive udslæt og perioder med rolig heling. 

I de aktive stadier, bør man behandle så effektivt som muligt.

Behandling af Diskoid Lupus Erythematosus

Undgå altid sol og solarium, hvis du har Diskoid Lupus Erythematosus. Brug solcreme med høj beskyttelsesfaktor, til at beskytte både mod kortbølger (UVB) og langvarige ultraviolette stråler (UVA). Køb gerne solbeskyttelsesmidler på apoteket. Milde tilfælde kan behandles med middelstærk eller stærk kortisonsalve. Svage kortikosteroid-salver hjælper ikke på sygdommen. Ved sværere tilfælde skal der også gives tabletter, især i løbet af sommeren. En almindelig behandling er med klorokinpiller, som nogle gange kombineres med kortisonpiller (prednisolon) i lav dosis. Rygning hæmmer klorokinets helbredende virkning.

En alternativ medicin er det A-vitamin-lignende præparat, acitretin.  For acetrtin behandling gælder helt specielle forskrifter. Der er altid fordele og ulemper ved al medicin. Din læge kan rådgive dig om, hvordan din behandling bør være afhængigt af sygdommens tilstand. Da nye udslæt ofte efterlader ar, er det vigtigt at have sygdommen under kontrol.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: