Indtast dit søgeord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

At svede, hvad kan påvirke, og hvad kan jeg gøre

Sveden opbygges i svedkirtler, som sidder i huden. Deres funktion er at afkøle huden og på den måde regulere kropstemperaturen. Det er almindeligt, at man sveder meget i teenageårene, og ofte bliver det værre, hvis man bliver lidt nervøs.

Reklame:

Hvor meget, og hvor på kroppen de enkelte mennesker sveder, er meget individuelt og kan også variere på forskellige stadier i livet.

Faktorer, som påvirker

Huden under armene er følsom og bliver ofte irriteret af deodoranter. Sommetider kan en allergisk reaktion opstå, men sædvanligvis kommer der kun en irritation. Forsøg at undgå deodorant i mindst en måned, vask dig til daglig kun med vand, luft huden meget og anvend en creme med hydrokortison. Du bør helst undgå at barbere dig under armene i den periode.

Symptomer

Hedeture og svedeture er typiske symptomer hos kvinder, når indholdet af østrogen reduceres i forbindelse med, at menstruationen ophører. Selv mænd har normalt en vis mængde af hormonet østrogen, men ikke så meget at en nedgang kan give disse symptomer. Ved overproduktion i skjoldbruskkirtlen kan symptomerne opstå, og huden føles varm og fugtig.

Små forstoppelser af svedkirtlerne kan ses som små røde “knopper”, som klør. Hårsæksbetændelse (follikuliter) får man ofte, hvis man sveder og bader meget.

Behandling

Ved sved i håndflader og fodsåler kan man behandle lokalt med botulinum-toxin. Ved diffus udbredelse over hele kroppen er det sværere at finde en behandling. Såkaldt “antikolinergisk” medicin hjælper, men giver desværre mange bivirkninger. Visse medicintyper kan forårsage sved som bivirkning.

Stærke antiperspiranter, som indeholder aluminiumklorid og sælges på apoteket, burde kunne afhjælpe problemet i de allerfleste tilfælde, hvis man følger vejledningen nøje og påfører det om aftenen på helt tør hud.

Hvad kan jeg gøre selv?

Drik meget vand, så du kompenserer for væsketabet. Du klarer dig fint med det salt, du får gennem maden, så længe du har det godt. Hvis man får salt- eller væskemangel, får du det dårligt.

Hvornår bør jeg søge læge?

Generelt kan man sige, at hvis man helt pludseligt begynder at svede mere end normalt, uden at man kan komme på nogen sandsynlig årsag (nyt tøj, nye omgivelser, pubertet), bør man søge læge for at få foretaget et alment sundhedstjek.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: