Rosacea – billeder og eksempler

Rosacea – billeder og eksempler

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Rødme i ansigtet? Ujævnheder i huden? Hævet næse? Kan man sige ja til en eller flere af disse, er der risiko for, at man har rosacea.

Rosacea er en hudlidelse, der rammer voksne efter 20-årsalderen, oftere kvinder end mænd. Cirka 10 % af alle skandinaver rammes af sygdommen i en eller anden form. Forskellig fra acne rammer den kun ansigtet.

Har jeg rosacea?

Tegn på lidelsen kan være en diffus rødmen, røde pletter, bumselignende ujævnheder og en opsvulmet næse (sidstnævnte er ualmindeligt og rammer oftest mænd).

Symptomerne i ansigtet er oftest en permanent rødmen af ansigtet – specielt på kinder, pande og næse. En ualmindelig rødmen som følge af stærk mad kan også skyldes rosacea. Det er vigtigt at tage i betragtning, at rødmen i forbindelse med rosacea aldrig forekommer uden for ansigtet. 

Hver sker der, når man får rosacea?

Til forskel fra acne har sygdommen ikke noget at gøre med problemer i talgkirtlerne, men derimod en omkringlæggende inflammation. Man ved endnu ikke, hvad der forårsager denne inflammation.

En anden del af rosacea er opsvulmede blodkar samt oplevelsen af svedeture og kløe. Flere faktorer kan forstærke disse symptomer, herunder sollys, stress, alkohol og stærk mad – dette varierer dog fra person til person.

Kan man få hjælp til rosacea?

Lidelsen er en kronisk hudsygdom, der ikke kan helbredes, men dog kan holdes i bero. Det er vigtigt at påbegynde behandlingen allerede ved begyndelsen af symptomerne. Jo længere tid man udskyder det, jo længere tid vil behandlingen tage.

Der findes forskellige måder at behandle rosacea på, afhængig af graden af symptomerne, samt patientens foretrukne behandlingform. 

Receptfri behandling

På apoteket findes receptfrie cremer mod rosacea. Der findes også cremer, der indeholder antibiotika.

Cremerne mindsker rødmen, tør hud og synlige blodkar, samt beroliger og blødgør huden.

Receptpligtig behandling

Der findes receptpligtig behandling i form af creme og gel, der har antiinflammatorisk effekt. Langvarig behandling med antibiotika i pilleform (fra 6 uger til 2 år) er en behandlingsmetode til alvorlige tilfælde. Hovedsageligt anvendes en bestemt gruppe antibiotika (tetracykliner) til behandling af rosacea.

Laserkirurgi kan også anvendes, dog kun mod de synligste blodkar samt rødmen. Disse symptomer kan være svære at behandle med lægemidler.

Rosacea er uhelbredelig

Overlæge Mats Berg kommenterer behandling med kortison og kirurgi og nævner fordelene og ulemperne ved disse. Eksempelvis er der en risiko for ardannelse.

”Der findes jo flere lægemidler, der har en effekt mod hævelser, eksempelvis kortison. Men kortison er samtidig et middel, der kan direkte forårsage og endda forværre rosacea-symptomer. Når symptomerne går i sig selv, bør huden blive som før. Man kan ikke sige, man bliver helbredt, for rosacea er uhelbredelig, men man kan gå i lange perioder på flere år uden at se symptomer.”

Der er altså en risiko for, at rosacea kommer igen, da sygdommen lagres i kroppen. Dog er det normalt, at man kan leve symptomfrit i længere perioder af gangen – helt op til flere år.

At rammes af rosacea

Ansigtet er meget udsat, og at blive ramt af en sygdom, der sætter sig netop dér, kan være anstrengende, fysisk som psykisk. Symptomerne på rosacea kan variere meget, fra mindre udslag til store hævelser, stærk rødmen og ujævnheder.

Det er naturligvis vigtigt at konsultere lægen, hvis man mistænker at have rosacea eller andre hudlidelser. 

Netop da ansigtet er så udsat, kan man faktisk undvige en del symptomer ved blot at tænke sig om. Der er dog ingen garanti for det følgende, da hudlidelser kan være meget individuelle:

”Ved overdreven solbadning kan man risikere at forværre symptomerne ved rosacea, men generelt kan man ikke sige, at undvigelse af diverse ydre faktorer lindrer symptomerne.”

Det er altså som sagt individuelt. Faktorer, der kan forværre symptomerne hos visse patienter, er eksempelvis stress, stærk mad og alkohol, og man bør som patient undgå disse for at holde symptomerne nede. 

Du kender dit ansigt bedst

At rammes af rosacea er ikke bare frustrerende, det kan også gøre ondt. Ved at kontakte lægen tidligst muligt mindskes risikoen for en forværring af fremtidige symptomer. 

Rammes man af rosacea, er dette desværre for evigt. Dog kan man med den rette behandling ofte få bugt med de svære symptomer.