Indtast dit søgeord

Psoriasis, psoriasisgigt, diagnose og behandling

Psoriasis, psoriasisgigt, diagnose og behandling

Psoriasis er en almindelig sygdom, dog sjælden hos børn, men siden bliver den mere og mere almindelig, jo ældre man bliver. Den kan begynde i en høj alder. Sygdommen er ikke smitsom.

Reklame:

Typiske forandringer i huden ved sygdommen:

  • Har en skarp grænse mellem syg og sund hud
  • Opstår uden på huden (som en påklistret mønt)
  • Er højrød i farvetonen (kan variere)
  • Er dækket med varierende grad af skæl, som normalt er hvidt i farven, såkaldt stearin-skæl
  • Sidder ofte på særlige steder på kroppen, såsom albuer, knæ og hovedbund
  • Er ofte symmetrisk forekommende på kroppen

Hvorfor får man sygdommen?

Overhuden (epidermis) udskiftes på cirka 4-6 uger ved sund hud, men ved psoriasis går det så hurtigt, at det kan tage blot nogle dage. Det er derfor, man ser stor afskalning af huden ved denne lidelse – huden udskiftes så hurtigt, at hornhuden ikke afstødes i jævnt tempo og i små mængder.

Faktorer, som har betydning 

Psoriasis er delvist arveligt betinget, men flere faktorer må spille sammen for, at sygdommen bryder ud.

Symptomer

Psoriasis kan se ud på mange forskellige måder, og have meget varieret udbredelse. Den sidder ofte på albuer og knæ. Andre almindelige steder er hovedbunden, den nederste del af ryggen og på skinnebenene. Her kan udslættet blive decimeterstort og sommetider knapt så skællende.

Kraftigt skællende pletter i hovedbund, øregange, navle og underliv kan være tegn på sygdommen. Ved psoriasis får huden hvidglinsende skæl, og ofte ses tykkere skælkager i hårbunden og, mere sjældent, rundt om næsen.  

Behandling 

Behandlingen er forskellig ved alt efter udbredelsen i det enkelte tilfælde. Generelt kan man sige at man, hvis man har begrænset psoriasis med udslæt på albuer og knæ, samt måske enkelte steder på kroppen, kan vælge mellem D-vitaminsalve og kortisonsalve eller kombinere disse. Samtidig kan man få lysbehandling med UVB. Ved mere udbredte former for sygdommen, eller hvis man har ledsygdomme, kan forskellig pillebehandling blive aktuel. Ved sværere tilfælde af lidelsen, kan behandling med biologisk medicin blive aktuel.

Kortison har en meget god virkning mod betændelse, for eksempel ved eksem og psoriasis.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvis du lider af skællende hud og har mistanke om psoriasis, så prøv 3 % salicylsyreolie, som er receptfri. Gnid den ind til natten, så den løsner skællene. Prøv derefter hydrokortisoncreme om dagen. Men hvis dette ikke hjælper, kræves der stærkere kortisoncreme, som er receptpligtig.

Hvornår bør jeg søge læge?

Ved psoriasislignende lidelser – kraftigt skællende pletter i hovedbund, øregange, navle og underliv hjælper stærk kortisoncreme, som er et receptpligtigt præparat, der skal udskrives af lægen.

Neglepsoriasis

Sygdommen kan også sidde udelukkende på neglene – såkaldt neglepsoriasis. Det er almindeligt, at dette fejlagtigt antages for svamp, men en svampebehandling vil ingen virkning have.

Typiske forandringer ved denne version af sygdommen er små, punktformede grupper i neglen, at neglen løsner sig fra fingeren og bliver gulligt misfarvet og fortykket.

Guttat psoriasis

Guttat (dråbeformet) psoriasis er den mest almindelige version af sygdommen hos unge, som tidligere ellers ikke har haft nogen symptomer. Det begynder ofte i forbindelse med en halsbetændelse med betastreptokokker. Derfor er det vigtigt at behandle denne halsbetændelse godt med penicillin, og bagefter kontrollere at bakterierne er væk. Ofte sker det, at udslættet herefter kommer og går, men efter omkring 3-4 måneder plejer guttat psoriasis at være helbredt, ved korrekt behandling med kortisoncreme og lysbehandling.

Når udslættet er forsvundet, kan det til tider gå flere år, før det kommer igen, i så fald sommetider som en mere afgrænset, ”almindelig” form af sygdommen på albuer og knæ. Men ved en ny halsbetændelse er der risiko for, at denne særlige form vender tilbage.

Ledsygdomme ved psoriasis

Hos 30 % af patienterne ses der også en påvirkning af leddene i form af smerter og hævelse. Dels kan de store led som hofteled og skulderled rammes, men også fingerled er tit angrebet, hvilket ses som usymmetrisk hævelse af de yderste fingerled. Ledsygdomme kan komme både før og efter, at hudsymptomerne optræder.

Psoriasisartrit er en ledsygdom, der har forbindelse med psoriasis.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: