Psoriasis er mere end en hudsygdom, diagnose, behandling. at leve med

Psoriasis er mere end en hudsygdom, diagnose, behandling. at leve med

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Psoriasis er mere end blot en hudsygdom. De, der har sygdommen, bliver påvirket fysisk, psykisk og socialt. Men kan den helbredes, og hvad er det egentlig for en sygdom? 

På det første spørgsmål, er svaret "nej", psoriasis kan ikke helbredes. Hvad der er årsagen til, at personer får psoriasis vides ikke med sikkerhed. Man ved, at immunsystemet reagerer ved at producere langt flere hudceller end der er behov for, og at det giver udslæt, som for eksempel kan tage form af en slags skorpedannelse og betændelse.

Hvad der udløser udbrud, er man stadig ikke helt sikre på, men det kan være infektioner, stress eller hormonelle udsving.

Psoriasis - Hvad er symptomerne? 

Det er svært at stille diagnosen, da man ikke har en metode til at fastlægge den. Diagnosen baseres derfor på typen af udslæt, og hvor på kroppen det findes. Nogle gange er der tale om afskalning af hud eller forskellige slag rødmen, kløe, hård hud eller meget tør hud. De mest almindelige steder for udslæt er hovedbunden, ansigtet, albuerne, ryggen, håndfladerne, knæene og fodsålerne.

Afhængig af hvor voldsomt udbruddet er, kan det være vanskeligt at stille diagnosen ved første lægebesøg.

Hvordan ved jeg om jeg har fået psoriasis?? 

Hvis din hud begynder at skalle af, eller du får fortykninger af tør hud med revner på hænder eller fødder, kan du være ramt af sygdommen. 

Ved at følge lidelsens udvikling nøje, og ved at tage hudprøver, kan lægen stille en diagnose, selv om det kan være svært at skelne mellem eksem og psoriasis. 

Psoriasis - Hvorfor får jeg det? 

Psoriasis er ikke en kønsbestemt sygdom, mænd har lige så stor risiko for at få sygdommen som kvinder. Det er vanskeligt at forebygge sygdommen, da man ikke helt kender årsagen til den. Har man fået sygdommen, kan det være hensigtsmæssigt at undgå alkohol og rygning, samt at spise sundt.

Behandling 

Sygdommen kan ikke helbredes, derfor er det vigtigt at få den rigtige behandling, så sygdommen bliver til at leve med. Da patienter reagerer forskelligt på forskellige lægemidler, skal behandlingen tilpasses den enkelte patient. 

Der findes tre typer af behandling:

  1. Lokal behandling med receptpligtige- eller ikke receptpligtige cremer, samt lysterapi
  2. Systemisk medicin (receptpligtig)
  3. Biologisk behandling

Lokal behandling betyder, at de ramte områder smøres med fugtighedscremer, tjærepræparater eller steroidcremer, og håret vaskes med shampoo som for eksempel indeholder steroider. Der findes receptpligtige cremer uden kortison til behandling af mildt til moderat psoriasisudbrud.

Lysbehandling med ultraviolet lys kan være effektivt for mange patienter, der har mindre alvorlige udbrud. 

Systematisk terapi og biologiske lægemidler bruges ved moderat til svær psoriasis, og fås som tabletter eller indsprøjtninger.  

Kontakt din læge for at få den bedst mulige behandling. 

Myter og fakta om psoriasis 

Selvom det er en udbredt sygdom, og de fleste kender nogen, der har sygdommen, er uvidenheden om sygdommen stor.  

Der findes mange, der har helt forkerte forestillinger om sygdommen, disse vil vi forsøge at redegøre for. 

Myte: Psoriasis er en "kosmetisk" hudsygdom 

Nej, det er en forældet forståelse af sygdommen. Den seneste forskning viser, at det er en sygdom, der er relateret til immunsystemet. Der opstår inflammatoriske processer i kroppen, ikke kun i huden. Sygdommen kan have følgesygdomme som psoriasisgigt, hjerte-kar komplikationer, inflammatoriske mavesygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes og depression. 

Myte: Der er ingen sammenhæng mellem sygdommen og det at have smerter i leddene 

Det er der. Hvis man har sygdommen og får man ledsmerter, er det sandsynligt, at man også har psoriasisgigt. Tidligt stillet diagnose og hurtig behandling er vigtig for at undgå at leddene ødelægges.

Myte: Psoriasis er der ingen der er døde af! 

Sygdommen kan medføre en øget risiko for, at man får andre sygdomme, der påvirker ens helbred. Undersøgelser på området indikerer, at patienter med alvorlig psoriasis har en øget risiko for tidlig død. Der er især en øget risiko for hjerte-karsygdomme. 

Myte: Psoriasis er smitsom 

Nej, sygdommen er ikke er forårsaget af en virus eller en bakterie, så man kan ikke blive smittet af en person, der har sygdommen. 

Myte: Psoriasispatienternes livskvalitet er ikke værre end hos andre sygdomsgrupper 

Det er den i mange tilfælde. Nyere undersøgelser om livskvalitet har vist, at den fysiske og psykiske livskvalitet hos personer med svær psoriasis, er sammenlignelig med eller endog ringere, end hos personer der lider af alvorlige sygdomme, såsom hjertetilfælde. 

Myte: Hvis man blot smører sig med creme forsvinder sygdommen

Nej, der er i øjeblikket ingen behandling, der helbreder. I mange tilfælde lindrer forskellige typer af cremer og salver hudproblemerne, men for personer med moderat til svær psoriasis, er en kraftigere behandling nødvendig, for eksempel den biologiske behandling.